Δημοσιεύτηκε: 27 Φεβ 2013, 01:57
από freefour
Το αλαξατε και μπερδευτηκα! (οχι φυσικα οτι αργησα να απαντησω για αυτον τον λογο.) :)
Οκ ειδε ο dev/sda το grub με τις εντολες του @Learner και στη συνεχεια αποσυνδεσα τον δισκο sdb και ειμαι οκ. Αντε αν μαθω αυτα τα κολπακια περι grub, /home, boot κτλ (που δεν τα συμπαθησα καθολου τοσο καιρο να πω την αληθεια, γιατι παντα με τρομαζουν) θα ειναι ενα πολυ μεγαλο βημα για μενα.

eliasps έγραψε:Με απλά λόγια, ο δίσκος που είναι ρυθμισμένος στο BIOS να εκκινεί πρώτος, πρέπει να έχει εγκατεστημένο τον grub.
Αν ο grub είναι στον sda τότε στο BIOS πρέπει να είναι ο sda πρώτος σε σειρά εκκίνησης. Αν είναι ο sdb τότε δεν θα εκκινεί. Και αντίστροφα.
Ακόμα, αν ο δίσκος που περιέχει τον grub δεν είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή, τότε δεν γίνεται εκκίνηση άσχετα με τη σειρά προτεραιότητας.

Τωρα το μαθαινω αυτο! Τοσο καιρο μετα απο φορματ με εξυπηρετουσε αυτη η αλαγη τις σειρας δισκων που εκανα στο BIOS χωρις ομως να να ξερω τον λογο που το εκανα.
Με τις εντολες μπορω να δω αναλυτικα τα στοιχεια δισκων/partition τα παντα, και για να αποσυνδεσω τον δισκο που θελω (στην περιπτωση μου τον sdb) κοιταω το μοντελο του δισκου, ενω το εχω δει και πριν με το αποτελεσμα μιας εντολης απ τις παραπανω, και μετα τον βγαζω. Οκ ετσι ακριβως ειναι ο σωστος και ασφαλης τροπος!