Δημοσιεύτηκε: 27 Απρ 2013, 09:40
από sotos21
Off topic:
abramis έγραψε:με απογοήτευσε ο νέος οδηγός mesa 9.1.1 που δεν είδα καμιά ουσιαστική βελτίωση.

Ούτε πρόκειται να δεις για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα. Είναι θέμα του νομικού τμήματος της AMD για να ελέγχουν τους δικούς τους προγραμματιστές, εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ΡΜ (power management) έχει γραφτεί από τους προγραμματιστές, αλλά για να ανοιχτεί ο κώδικας του(γιαυτό λέγονται ανοικτοί οδηγοί) και να περάσει στον kernel, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση από τους δικηγόρους, επειδή μπορεί να παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα τρίτων, που δεν θέλουν να ανοιχτεί ο δικός τους κώδικας(μαζί με της amd). Δηλαδή κινδυνεύουν με μηνύσεις και αποζημιώσεις.
Την τελευταία φορά που κατάθεσαν το ΡΜ ήταν τον Οκτώβριο και τον Μάρτη νομίζω, βγήκε το πόρισμα από το νομικό τμήμα για να το ξαναγράψουν, επειδή καταπατούσε πνευματικά δικαιώματα και έδινε πολλές πληροφορίες.
Δεν ξέρω πόσες γραμμές κώδικα αποτελούν τους ανοιχτούς οδηγούς, ξέρω όμως ότι μόνο το τμήμα του κώδικα που αφορά την διαχείριση ενέργειας των κλειστών, είναι 5.000.000 γραμμές, Φαντάσου πόσο χρόνο παίρνει να γραφτεί και να ελεγχθεί.
Μπορεί για να σου δώσω να καταλάβεις καλύτερα μέσα από τον κώδικα που θα ανοιχτεί να φαίνονται πληροφορίες για το υλικό που έχει αγοράσει η AMD όταν έφτιαχνε τις κάρτες και εκείνη η εταιρία που της το πούλησε να μην θέλει να φαίνονται.
Δεν είναι όμως μόνο το παραπάνω.
Έχει σκεφτεί κανείς γιατί δεν βγαίνουν καινούργιες εταιρίες κατασκευής καρτών γραφικών, τι δηλαδή εμποδίζει τους επιχειρηματίες από μια επένδυση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.
Μήπως το τμήμα σχεδιασμού ή το τμήμα κατασκευής και marketing.
Φυσικά όχι, μακράν το κύριο εμπόδιο για την είσοδο νέων ανταγωνιστών, είναι το τμήμα της ανάπτυξης και συντήρησης του οδηγού
Όλα αυτά γιατί η επιχείρηση GPU είναι πολύ ανταγωνιστική, και οι μικρές διαφορές στις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά, οδηγούν πολλές από τις αποφάσεις αγοράς.
Πέρα λοιπόν από ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, πρέπει οι οδηγοί που θα ανοιχτεί ο κώδικας τους να μην περιέχουν πληροφορίες για τα "μυστικά" που κάνουν ανταγωνιστική την AMD.
Στην intel πάντα η ίδια έκδοση των οδηγών(κλειστοί) για τα windows, είναι ταχύτερη από την αντίστοιχη (ανοικτοί) για το linux.