Δημοσιεύτηκε: 28 Ιουν 2013, 08:41
από fkol k4
diamond_gr έγραψε:Παίδες, γενικά δεν παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο Ubuntu αλλά ακόμα και αν τις παρακολουθούσα, πιθανό να μην καταλάβαινα και πολλά. Οπότε σε σχόλιά μου, παρακαλώ πετάχτε με το μαλακό τις ντομάτες...

Λοιπόν, ως γνωστό το Ubuntu έρχεται με το Unity αλλά έχει δημιουργηθεί και το Ubuntu-gnome.
Κάπου διάβασα (και δεν ξέρω αν το ερμηνεύω σωστά) ότι το Unity next θα βασίζεται σε βιβλιοθήκες του KDE και θα δουλεύει σε Mir.
Στο Kubuntu δεν θα συμπεριλαμβάνουν υποστήριξη για Mir.

Το GNOME έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει το Wayland.

Κατά τη γνώμη μου γίνεται ένα μπέρδεμα. Το Ubuntu θα χρησιμοποιεί MIr, όμως θα υπάρχουν στα αποθετήρια X και Wayland.
Το GNOME θα χρησιμοποιεί Wayland (όταν θα είναι 100% έτοιμο).

Τον τελικό χρήστη τον νοιάζει να το εγκαταστήσει αβίαστα και να μην έχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών που έχει εγκατεστημένη στο σύστημά του.
Αναμένουμε!!!

Σωστά. Λεπτομέρεια είναι πως το Unity δεν θα βασίζεται ακριβώς σε βιβλιοθήκες του KDE, αλλά σε νέες δικές του γραμμένες σε Qt/QML.
Βέβαια, το Gnome είναι ειδική περίπτωση όσον αφορά τον Mir, μιας και το Ubuntu μπορεί να μην χρησιμοποιεί το Gnome Shell, αλλά παραμένει μια Gnome διανομή (gnome-terminal, rhythmbox, nautilus, gedit κτλ).
Αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του Gnome θα τρέχει κανονικά στον Mir και αυτό είναι κάτι που θα το κάνει η ίδια η Canonical.

Φυσικά ο στόχος του Ubuntu Gnome δεν είναι απλά να τρέχει, αλλά να προσφέρει αυτό που λέμε «μια πλήρη εμπειρία Gnome desktop».
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει (σε συνεργασία ίσως και με το Kubuntu;) να διατηρεί αποθετήριο του Wayland στο Ubuntu. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το κάνει η Canonical.

Μια λύση είναι απλά να γίνεται συγχρονισμός των πακέτων του Wayland απευθείας από το Debian σε ένα αποθετήριο.