Δημοσιεύτηκε: 30 Οκτ 2017, 00:28
από Tassos10
Μάλιστα φίλε @Learner, όσα μας λες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ( ακόμη και το ότι «το FHS δεν το τηρούν οι περισσότερες εκ των διανομών, πλέον». )
Πάντως οκ.. ναι στο το GNU/Linux έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ότι μας αρέσει, ότι ξέρουμε και δε ξέρουμε με ότι αυτό συνεπάγεται ή όχι στην εκάστοτε περίπτωση. Απλώς εγώ επειδή είμαι λίγο πιο τυπικός τύπος, μου αρέσει κάποια πράγματα να τα μαθαίνω και να τα έχω όσο γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο «standard» τρόπο.
Παραδείγματος χάριν, να έχουμε ένα σωστά δομημένο σύστημα και όχι ένα αλλοπρόσαλλα δομημένο, τόσο ώστε μπορεί κάποιος εντελώς άπειρος να δημιουργεί ακόμη και κενά ασφαλείας στο σύστημα του ( το τραβάω, αλλά καταλαβαίνεται τι εννοώ ).

Όσο τώρα για αυτό που αναφέρω «επειδή θα την τρέχει ο απλός χρήστης», νομίζω πως επίσης δε πρέπει να κολλήσουμε σε αυτό, διότι αρκετές από τις εφαρμογές που εγκαθιστά κάποιος, τις εγκαθιστά ώστε να της χρησιμοποιεί σαν απλώς χρήστης.

@the_eye όντως συμφωνώ μαζί σου σε όλα αυτά που λες και σε ευχαριστώ πολύ για τη χρήση του εργαλείου «strace» που μου προτείνεις να δω. Πραγματικά είναι απίστευτο εργαλείο και δε το γνώριζα! Σε ευχαριστώ πολύ!

Πάντως παιδιά, μήπως εν τέλει το κουράζω το θέμα
Αφού :
* είτε τα προγράμματα που απλώς δίνουν ένα .deb αρχείο ή
* ακόμη και εκείνα που αναφέρουν να κάνεις unzip κάπου το συμπιεσμένος τους αρχείο ( και το κάνω εγώ στον /opt/ ) και
* γενικός όσα βρίσκονται στον /opt/ ακόμη και μέσω PPA όλα αυτά ανήκουν στον χρήστη root και την ομάδα root και έχουν δικαιώματα 755.
Οπότε και εγώ μάλλον την ίδια σύμβαση θα πρέπει να ακολουθώ και να μην δίνω « chown -R myUser:myUser /opt/a_software ».

Απλώς όπως σας είπα κάποια προγράμματα όπως οι Integrated Development Environments, μπορεί αν τους τρέχω σαν root user, απλώς ακόμη και για την πρώτη εκκίνηση ή όταν χρειάζονται ενημέρωση, δημιουργούν κάποια σαν αρχεία ρυθμίσεων. Έτσι εγώ μέχρι στιγμής από το να υπάρχουν και στον προσωπικό κατάλογο του root τα άσκοπα αυτά αρχεία, και μετά να ξανά δημιουργούνται στον απλό χρήστη ( όταν θα τρέξω το πρόγραμμα μετά ), έδινα κατευθείαν στον απλό χρήστη το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει εντός του καταλόγου της εγκατάστασης.