Δημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2019, 20:09
από George0k00
h_tsopelas έγραψε:Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση το δευτερο partition το θελω για να αποθηκευω τα αρχεια μου και σε περιπτωση φορματ να μην τα χασω. Απλα δεν ξερω εαν πρεπει να ειναι ex4 ή ntfs και αν πρεπει να το δηλώσω στο "/home" ή καπου αλλου.
Ο υπολογιστης εχει μονο Ubuntu.


Τότε ext4 και στην κατάτμηση με τα αρχεία σου. Σχετικά με το "/home" είναι θέμα προτίμησης του καθενός. Μερικοί προτιμούν τον κατάλογο με τα αρχεία και τις ρυθμίσεις τους να είναι σε ξεχωριστή κατάτμηση (δηλώνοντας mount point /home στην κατάτμηση), ώστε όπως λες αν κάνουν εκ νέου εγκατάσταση να διατηρούν τα αρχεία και τις ρυθμίσεις (με προσοχή μην γίνει μορφοποίηση κατά λάθος φυσικά), δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο αν και προσωπικά δεν το εφάρμοσα αυτό ποτέ, κάποιος να παραθέσει τους λόγους του αν το εφαρμόζει.

Η άλλη λύση είναι να έχεις τη δεύτερη κατάτμηση χωρίς "/home" mount point, δεν θα αποτελεί μέρος του εγκατεστημένου λειτουργικού. Οι κατάλογοι λήψεις, έγγραφα, βίντεο κλπ μαζί με τις ρυθμίσεις των εφαρμογών θα είναι εκεί που έχει εγκατασταθεί το Ubuntu και απλώς αποθηκεύεις χειροκίνητα τα αρχεία σου σε αυτή την κατάτμηση. Και σε αυτή την περίπτωση με εκ νέου εγκατάσταση τα αρχεία σου δεν χάνονται, αλλά όχι και οι ρυθμίσεις. Απλώς εδώ είναι το μειονέκτημα ότι πρέπει να μεριμνείς για το ποια αρχεία θα αποθηκεύεις στη δεύτερη κατάτμηση και ποια θα αφήνεις στα λήψεις, έγγραφα, βίντεο κλπ του Ubuntu.

Ελπίζω αυτά να σε βοηθήσουν να επιλέξεις, αν κατάφερα να τα εξηγήσω.