Δημοσιεύτηκε: 08 Ιαν 2020, 12:13
από advocate
H καταστροφή ήταν ολοκληρωτική (σχεδόν) από την ανοησία μου.
Κατ' αρχάς, δεν πήρα χαμπάρι με ποιο τρόπο θα έκανα το bakup σε εξωτερικό σκληρό, δηλαδή στο Testdisk δεν ήταν σαφής αυτή η επιλογή ή λόγω του πανικού μου δεν την πρόσεξα.
Εξ αυτού το μπακάπ έγινε στο /home και μου το τιγκάρισε, οπότε μόλις γέμισε ο δίσκος, σταμάτησε η διεργασία και μου έβγαλε οθόνη τερματικού. Η επανεκκίνηση δεν δούλεψε, ώστε να μπω να διαγράψω το dd. Ο μεν κύριος λογαριασμός κολλούσε με την εισαγωγή κωδικού, ο δε έτερος λογαριασμός χρήστη δεν δεχόταν τον κωδικό ως έγκυρο.

Έτσι έκανα ανάκτηση το με το Hiren’s BootCD PE x64 (v1.0.1), που το δοκίμασα με bootable CD στο δικό μου λάπτοπ. Μια επιπλέον δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ότι δεν έβλεπε καθόλου το ποντίκι, παρότι είναι GUI και αναγκάστηκα να κάνω όλες τις εργασίες με το πληκτρολόγιο, γεγονός που μου σπατάλησε πολύ χρόνο. Το πακέτο Hiren περιλαμβάνει και το Testdisk αλλά δεν το προτίμησα γιατί δεν κατανόησα πώς θα μπορούσα να επαναφέρω ένα αρχείο dd σε οπτική μορφή. Δοκίμασα το περίφημο Acronis αλλά δεν βλέπει κατατμήσεις με διαμόρφωση ext4 και τα άλλα φορμάτ του λίνουξ. Το ίδιο και το Recuva που ανακτά και τα ονόματα των αρχείων, οπότε μετά την ανάκτηση είναι πιο εύκολη η κατανομή τους σε καταλόγους. Τελικά χρησιμοποίησα το Puran File Recovery v1.2.0. Αυτό, ναι μεν δεν αναγνωρίζει το φορμάτ ειδικά αλλά κάνει την ανάκτηση καθώς βλέπει την κατάτμηση. Το μειονέκτημα, φυσικά, είναι ότι δεν κάνει ανάκτηση των αρχείων με το όνομά τους αλλά με αύξοντα αριθμό, οπότε πρέπει να μπεις σε ένα - ένα αρχείο να δεις το περιεχόμενό του και να το μετονομάσεις και να πετάξεις τα κατεστραμμένα. Ομοίως δεν μπορεί να βρει και τη δομή των καταλόγων, οπότε πρέπει να την ξαναφτιάξεις.
Η όλη διαδικασία κράτησε 3 μέρες. Την 1η να βρω ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα, να γράψω το Hiren bootable: Είχα ένα πρόβλημα με τη θύρα DVD και έπρεπε να το κάνω σε στικάκι. Όμως το StartUp Disk Creator του Kubuntu (αλλά και το αντίστοιχο του Ubuntu είχα παρατηρήσει παλιότερα) ενώ έβλεπε το iso αρχείο δεν το φόρτωνε ώστε να το γράψει. Για την ακρίβεια, φορτώνει με επιτυχία μόνο ορισμένες διανομές λίνουξ. Οπότε έπρεπε ν' αναζητήσω ένα εξωτερικό πρόγραμμα και τελικά εγκατέστησα το UNetBootin (στο δικό μου λάπτοπ, εννοείται, όχι στο παθόν). Και αυτό δεν έγραψε με επιτυχία το iso. Κατέβασα διάφορες προγενέστερες εκδόσεις, στις οποίες, όμως, δεν εντόπισα το Puran, οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω την άβολη τελευταία έκδοση του Hiren, που δεν έβλεπε το ποντίκι (για την ακρίβεια δεν δημιουργούσε καν δείκτη ποντικιού, που έστω να μένει ακίνητος). Η ανάκτηση -ως σκανάρισμα του δίσκου- χρειάστηκε 4 ώρες και η εγγραφή στον εξωτερικό σκληρό διήρκησε 29 ώρες. Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα να καταταχτούν τα ανακτώμενα αρχεία σε υποφακέλους ανάλογα με την επέκτασή τους και όχι χύμα στο δίσκο και μέσα στις τόσες δυσκολίες αυτό είναι μια ευκολία.

Στη συνέχεια, την τρίτη μέρα, εγκατέστησα ξανά το Kubuntu που μαζί με την προσαρμογή του και την εγκατάσταση προγραμμάτων που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του και τη μεταφορά των ανακτημένων από τον εξωτερικό σκληρό στο /home/user/Έγγραφα, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε 2 εξωτερικούς σκληρούς, μου πήρε 12 ώρες.

Ας είναι. Ήταν μια χρήσιμη εμπειρία πάνω στην ανοησία να διαγράψω τον κατάλογο απευθείας και να μη τον ρίξω στα "Απορρίμματα". Κι έτσι αντί να κερδίσω τα 20 δευτερόλεπτα που θα απαιτούνταν να πάω στα "Απορρίμματα" και να κάνω οριστική διαγραφή, έχασα 3 μέρες, και επιβάρυνα τη γυναίκα μου με επιπλέον δουλειά να βρει και να κατατάξει όλα τα αρχεία που ανακτήθηκαν, να πετάξει αυτά που έγραψε από το Μάρτιο και πριν, οπότε και η τελευταία αντιγραφή, και να βρει ποια έγραψε από το Μάρτιο και μετά. Και το αστείο είναι ότι φρικάρισα όταν είδα πως είχε να κάνει αντιγραφή από το Μάρτιο και τελικά χάσαμε με ευθύνη μου όσα έγραψε και από το Μάρτιο μέχρι προχτές.

Αυτά και καλή σας χρονιά και ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΟΒΕ.