Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2020, 17:29
από George0k00
Σε προηγούμενη δημοσίευση είχα παρουσιάσει σύγκριση του περιβάλλοντος live δοκιμής/εγκατάστασης 8 διανομών Ubuntu Variants. Όπως είχα υποσχεθεί, σε αυτή τη δημοσίευση παρουσιάζω τις ίδιες μετρήσεις από την εγκατάσταση σε εικονική μηχανή των ίδιων διανομών. Πιστεύω ότι αυτά τα δεδομένα αποτελούν ένα χρήσιμο παράγοντα όταν κάποιος θέλει να επιλέξει κάποια παράγωγη διανομή του Ubuntu.Κατέβασμα σε PDF

Για να πάρω τις μετρήσεις, εγκατέστησα κάθε διανομή σε έναν εικονικό δίσκο 32 GB σε virtual machine. Έκανα μια επανεκκίνηση, μετά μία απενεργοποίηση και ξανά εκκίνηση του λειτουργικού (παρατήρησα ότι στην πρώτη εκκίνηση μερικές υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκκινήσουν). Δεν έκανα καμία άλλη ρύθμιση/τροποποίηση των λειτουργικών.

Στο Ubuntu παρατηρείται ένας σημαντικά μεγαλύτερος χρόνος εκκίνησης. Με
Κώδικας: Επιλογή όλων
systemd-analyze blame

παρατήρησα ότι αυτό οφείλεται στην υπηρεσία Plymouth-quit-wait.service, η οποία απλώς περιμένει να τερματίσει η οθόνη splash. Με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo nano /etc/default/grub
sudo update-grub

αφαίρεσα τη λέξη splash από τη γραμμή "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=", που αφαιρεί την οθόνη splash, και ο χρόνος εκκίνησης ήταν 6.135(2.150 + 3.985), τιμή παρόμοια και με τις υπόλοιπες διανομές.

Το Lubuntu έχει τη λιγότερη χρήση μνήμης RAM, δεύτερα έρχονται τα Xubuntu, Kubuntu.
Το Lubuntu έχει επίσης τη λιγότερη χρήση δίσκου, δεύτερο έρχεται το elementary OS και τρίτο το Xubuntu. Εδώ να αναφέρω ότι όλες αυτές οι διανομές χρησιμοποιούν αρχείο swap πλέον, που αποτελεί 1,5 GB από αυτά τα νούμερα.
Οι χρόνοι εκκίνησης έχουν μικρές διαφορές, πρώτο ήρθε το Xubuntu με μικρή διαφορά από Budgie και Kubuntu.