Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2022, 00:50
από Tasos
Το λαπτοπ ειναι του αγορασμενο το 2010, και ειναι στο οριο για να διαθετει δυνατοτητα για efi-mode.
Παρολα αυτα και επειδη το αρχικο στησιμο ειχε και εχει τα win7, ειχα βαλει και την διανομη 20,04 σε legacy-mode (MBR).
Τωρα βαζοντας την διανομη 22,04, μονο το συστημα εγκαταστασης με προτρεπει να δημιουργησω ( οπως και σε εσενα ) και διαμερισμα EFI, διαφορετικα βγαζει μηνυμα οτι ισως να αντιμετωπιζω προβληματα στο boot, και οτι προχωρω με δικη μου ευθυνη.

Επειδη δεν θυμαμαι πωσ να ανεβασω ενα screenshot με την δικη μου δοκιμαστικη διαμερηση του δισκου μου, φαντασου την παρακατω εικονα.

Υπαρχει ενα εκτεταμενο διαμερισμα 192 GB, μεσα στο οποιο εχω φτιαξει:

1) 8 GB swap
2) (/) 48GB - logical
3) /home 95GB- logical
4) fat32/boot/efi 43 GB

Η σκεψη μου ειναι οτι αν υπαρχει το bios σε efi-mode, τοτε δεν θα χρειαζοταν να εχω κανει extended parttion στον δισκο, αφου θα μπορουσα να ειχα ορισει ολα τα διαμερισματα σε primary και οχι logical που ειναι τωρα.
Αρα τελικα αφου θα ξαναστησω απο την αρχη την διανομη με το efi partition γυρω στα 500 MB (αντι των 43GB που ειναι τωρα), μηπως θα πρεπει μεσω του Gparted να διαγραψω και το extended partition για να τα ορισω ολα σε πρωτευοντα διαμερισματα ? Δεν ειμαι σιγουρος αν το σκεφτομαι σωστα. Τι λες εσυ?

Με την ευκαιρια, θυμισε μου πως ανεβαζω εδω ενα screenshot του δισκου μου.