Δημοσιεύτηκε: 17 Απρ 2013, 09:00
Μετά από δοκιμές επανέρχομαι
Σε 13.04 (δεν έχω άλλη με ανοικτούς οδηγούς)
Αν έχω στο rc.logal εντολές σχετικά με διαχείριση ενέργειας τότε πράγματι δεν γίνεται δουλειά.
Χωρίς να κάνω κάτι απλά έβλεπα το conky και η συχνότητα του επεξεργαστή εναλλασσόταν από το μέγιστο στο ελάχιστο κάθε 2 sec μόνιμα.
Σβήνω τελείως ότι είχα εκεί, κάνω επανεκκίνηση και εφαρμόζω προφίλ μπαταρίας αν και ήμουν σε ρεύμα
Βλέπω τα γνωστά δηλαδή η μεγάλη κάρτα να βράζει(64 βαθμούς) χωρίς να κάνει τίποτα(OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RS880, δηλαδή πάλι η μικρή δούλευε)
Βλέποντας τα ρολόγια όμως των καρτών παρατηρώ ότι στην μικρή τα έχει ρίξει.(current engine clock: 200000 kHz)
Ξου όπως πάντα η μεγάλη, και έλεγχο θερμοκρασίας
Έλεγχος στο προφίλ της μικρής
Δοκιμάζω να επαναφέρω ρυθμίσεις ρεύματος και ελέγχω για αλλαγές
Επανήλθαν τα ρολόγια (curent engine clock: 500000 kHz) οπότε και το προφίλ σε high
Ξανά το προφίλ σε μπαταρία και εξαναγκασμό αυτή τη φορά του συστήματος σε υψηλά γραφικά δεν ξεκόλλησε το προφίλ από το low.
Με λίγα λόγια η μοναδική καινοτομία που προσφέρει ότι αφορά τα γραφικά, είναι ότι εναλλάσσει το προφίλ των γραφικών βάζοντας ή βγάζοντας το βύσμα του ρεύματος αυτόματα.(θα θέλαμε δηλαδή και ανάλογα τον φόρτο)
Θα ζητούσα επειδή στην μικρή κάρτα δεν δουλεύει η δυναμική διαχείριση ενέργειας(στην μεγάλη που δουλεύει δεν χρησιμοποιήται) να κάνει κάποια δοκιμή και άλλο μέλος π.χ. madvinegar
Επειδή η εξοικονόμηση δεν έρχεται μόνο από τα ρολόγια στα γραφικά, για παράδειγμα αν έχω επιλέξει και με ανοικτούς και με κλειστούς την συχνότητα της κάρτας στα 200MHz, έχω διαφορά στην θερμοκρασία υπέρ των κλειστών 5 βαθμούς σε idle(όσο ανεβαίνει η χρήση η διαφορά μειώνεται), θέλει πολλή δουλειά ακόμα, είμαστε όμως στο σωστό δρόμο.
Edit: Η θερμοκρασία του σκληρού έπεσε (28 βαθμοί) σε σύγκριση με πριν το TLP (32 βαθμοί)
Σε 13.04 (δεν έχω άλλη με ανοικτούς οδηγούς)
Αν έχω στο rc.logal εντολές σχετικά με διαχείριση ενέργειας τότε πράγματι δεν γίνεται δουλειά.
Χωρίς να κάνω κάτι απλά έβλεπα το conky και η συχνότητα του επεξεργαστή εναλλασσόταν από το μέγιστο στο ελάχιστο κάθε 2 sec μόνιμα.
Σβήνω τελείως ότι είχα εκεί, κάνω επανεκκίνηση και εφαρμόζω προφίλ μπαταρίας αν και ήμουν σε ρεύμα
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sotiris@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:~$ sudo su
[sudo] password for sotiris:
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# /usr/lib/nux/unity_support_test -p
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RS880
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.0.3
Not software rendered: yes
Not blacklisted: yes
GLX fbconfig: yes
GLX texture from pixmap: yes
GL npot or rect textures: yes
GL vertex program: yes
GL fragment program: yes
GL vertex buffer object: yes
GL framebuffer object: yes
GL version is 1.4+: yes
Unity 3D supported: yes
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +50.0°C (crit = +130.0°C)
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +51.5°C (high = +70.0°C)
(crit = +109.5°C, hyst = +104.5°C)
radeon-pci-0200
temp1: +64.0°C
Βλέπω τα γνωστά δηλαδή η μεγάλη κάρτα να βράζει(64 βαθμούς) χωρίς να κάνει τίποτα(OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RS880, δηλαδή πάλι η μικρή δούλευε)
Βλέποντας τα ρολόγια όμως των καρτών παρατηρώ ότι στην μικρή τα έχει ρίξει.(current engine clock: 200000 kHz)
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
default engine clock: 500000 kHz
current engine clock: 200000 kHz
default memory clock: 533000 kHz
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# cat /sys/kernel/debug/dri/1/radeon_pm_info
default engine clock: 750000 kHz
current engine clock: 749980 kHz
default memory clock: 800000 kHz
current memory clock: 799870 kHz
voltage: 1120 mV
PCIE lanes: 8
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:
Ξου όπως πάντα η μεγάλη, και έλεγχο θερμοκρασίας
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +41.0°C (crit = +130.0°C)
k10temp-pci-00c3
temp1: +42.0°C (high = +70.0°C)
(crit = +109.5°C, hyst = +104.5°C)
radeon-pci-0200
temp1: -128.0°C
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris#
Έλεγχος στο προφίλ της μικρής
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile
low
Δοκιμάζω να επαναφέρω ρυθμίσεις ρεύματος και ελέγχω για αλλαγές
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# tlp ac
TLP started in ac mode.
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile
high
root@sotiris-HP-G62-Notebook-PC:/home/sotiris# cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
default engine clock: 500000 kHz
curent engine clock: 500000 kHz
default memory clock: 533000 kHz
Επανήλθαν τα ρολόγια (curent engine clock: 500000 kHz) οπότε και το προφίλ σε high
Ξανά το προφίλ σε μπαταρία και εξαναγκασμό αυτή τη φορά του συστήματος σε υψηλά γραφικά δεν ξεκόλλησε το προφίλ από το low.
Με λίγα λόγια η μοναδική καινοτομία που προσφέρει ότι αφορά τα γραφικά, είναι ότι εναλλάσσει το προφίλ των γραφικών βάζοντας ή βγάζοντας το βύσμα του ρεύματος αυτόματα.(θα θέλαμε δηλαδή και ανάλογα τον φόρτο)
Θα ζητούσα επειδή στην μικρή κάρτα δεν δουλεύει η δυναμική διαχείριση ενέργειας(στην μεγάλη που δουλεύει δεν χρησιμοποιήται) να κάνει κάποια δοκιμή και άλλο μέλος π.χ. madvinegar
Επειδή η εξοικονόμηση δεν έρχεται μόνο από τα ρολόγια στα γραφικά, για παράδειγμα αν έχω επιλέξει και με ανοικτούς και με κλειστούς την συχνότητα της κάρτας στα 200MHz, έχω διαφορά στην θερμοκρασία υπέρ των κλειστών 5 βαθμούς σε idle(όσο ανεβαίνει η χρήση η διαφορά μειώνεται), θέλει πολλή δουλειά ακόμα, είμαστε όμως στο σωστό δρόμο.
Edit: Η θερμοκρασία του σκληρού έπεσε (28 βαθμοί) σε σύγκριση με πριν το TLP (32 βαθμοί)