Δημοσιεύτηκε: 23 Ιαν 2010, 22:11
από headless
Να πώ πληροφοριακά οτι ο ευκολότερος τροπος για να κάνει κάποιος overclock είναι μέσω του Bios.
Οι μοντέρνες motherboards έχουν έτοιμα overclocked profiles,αλλιώς το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ανεβάσει το FSB (Front Side Bus) ή τον πολλαπλασιαστή,εφόσον αυτός είναι ξεκλείδωτος - δεν είναι σε όλους τους επεξεργαστές.
Για τις μνήμες Ram η διαδικασία είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκη,θα πρέπει να ρυθμιστούν manually τόσο τα timings όσο και η τάση του ρεύματος.
Ας μην πώ περισσότερα,όποιος έχει όρεξη με μια απλή αναζήτηση στην wikipedia βρίσκει περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο κατα την δική μου γνώμη πρόκειται για μια διαδικασία αμφίβολης σκοπιμότητας και κατ'εμέ περιττή.
Κατ αρχήν γιατί το κέρδος σε επιδόσεις δεν είναι ανάλογο με το «ανέβασμα»,δηλαδή αν ανεβάσεις π.χ. τις μνήμες σου απο τα 800 Mhz στα 1000,το κέρδος σου δεν θα είναι 25% σε επιδόσεις,θα είναι πολύ μικρότερο,της τάξης του ~5%.
Το ίδιο ισχύει και για τον επεξεργαστή,την κάρτα γραφικών κ.ο.κ.

Κατα δεύτερον,οκ ένα ελαφρύ overclock είναι ίσως ανεκτό για να «αναζωογονήσει» λίγο ένα pc που ζορίζεται.
Αλλά το να δουλεύει ένα pc συνεχώς «στα κόκκινα»,ακόμα κι αν το σύστημα είναι 100% σταθερό,είναι μέγα λάθος.
Πάρτε σαν παράδειγμα τον επεξεργαστή που έχω εγώ,τον Intel Core2Duo 8400 - χωρίς να θέλω να κανω διαφήμιση :p
Έρχεται χρονισμένος στα 3 GHz,ενώ μπορεί στα εργαστήρια της Intel για να τον τεστάρουν να τον έχουν ανεβάσει μέχρι τα 4.5.
Το Ubuntu όταν το σύστημα είναι idle τον χαμηλώνει στα 2.6.
Γιατί το κάνει αυτό το λειτουργικό;Γιατί το κάνει η Intel,ενώ ο καθένας μόνο με αερόψυξη μπορεί να τον φτάσει στα 4GHz άνετα;
Προφανώς για λόγους οικονομίας ενέργειας,χαμηλότερης έκλυσης θερμότητας και αντοχής του υλικού στον χρόνο.
Σε αυτό τον τομέα κατευθύνονται πολλές απο τις προσπάθειες των linux developers,δηλαδή στο πράσινο linux.
Ενεργειακή αποδοτικότητα,2 λέξεις κλειδί.

Προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο μεγάλο ερευνητικό κέντρο ή κάποια πανεπιστημιακή ομάδα να ασχοληθεί με το overclock.
Τους λόγους τους εξήγησα παραπάνω :)


My 2 cents.

@ftso: το laptop σου ψήνεται :p
@mixalhs: τα όσα είπα ισχύουν κατα την γνώμη μου στο πολλαπλάσιο σε laptop,όπου η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη ώστε δεν υπάρχει airflow άρα ούτε και απαγωγή της θερμότητας.
Overclock σε laptop is a no-no.