Δημοσιεύτηκε: 17 Ιουν 2010, 01:56
έγραψε:Νομίζω ότι μες τις γνώσεις που έχει ο nske πάνω στο linux, λίγοι θα τολμούσαν να διαφωνήσουν μαζί του
θα διαφωνίσω εγώ λέγοντας το εξής...
Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που όλοι αγνοούμε όταν μιλάμε για ασφάλεια και αυτό συμβαίνει γιατί αμέσως καταφεύγουμε στο τεχνολογικό τομέα του linux και των windows και όχι στην φιλοσοφία που υπάρχει από την κοινώτητα και τους χρήστες του linux... Αναφέρει ο @nske ότι όσο εύκολα μπορεί να κολήσουν ένα malware τα windows το ίδιο εύκολα μπορεί να κολήσει και το linux... Τεχνολογικά μπορεί να ισχύει αυτό αλλά αρκεί να τον εγκαταστίσει κάποιος δηλαδή να γίνει εις γνώση του χρήστη (το αναφέρει και ο ίδιος ο nske η μάλλον το υπονοεί έμμεσα)... Επίσεις αναφέρει για το κίνητρο που δεν υπάρχει για να δημιουργίσουν malware στο linux και σε αυτό θα διαφωνίσω... Τόσοι και τόσοι χρήστες φεύγουν καθημερινά από τα windows και στρέφονται στο linux. Ασφαλώς και υπάρχει κίνητρο αλλά εδώ τήθετε και ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την νοοτροπία και την φιλοσοφία του linux και των χρηστών του... Και αυτό είναι το open source... Δηλαδή τα πάντα είναι φανερά... ασφαλώς και μπορώ να δώ ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο λειτουργικό μου και ποιες εφαρμογές τρέχουν και ποιες διεργασιες καταναλώνουν πόρους και μπορώ όποτε θέλω να τερματίσω όποια διεργασία θέλω... Είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν τα windows... Δηλαδή στα παραθύρια μπορεί να τρέχει ένα malware χωρίς να μπορείς να το δεις και να το τερματίσεις στο task manager...
Επίσης η νοοτροπία των χρηστών του linux είναι να προτειμάμε όλοι μας open source εφαρμογές... οπότε είναι όλες ελεγμένες από πολλούς χρήστες και προγραμματιστές και είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής χωρίς ιούς.. Για να τρέξουμε κάποιο ιό πρέπει να μας το πλασάρουν κάποιοι σαν open source ή να είναι open source και να μπορούμε να δούμε και να διαβάσουμε τον κώδικά του. Οπότε αμέσως μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ή όχι ιός.... Οπότε είναι στην κρίση μας αν τον τρέξουμε ή όχι. Οπότε δεν ευθύνετε για κανένα λόγο το linux...
Οπώς καταλαβαίνετε όλοι σας με όσα έχω πει παραπάνω open source ιοι δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε μπορούν να συμβαδίσουν με τις open source εφαρμογές... Και δυστυχώς για όλους τους φίλους μας που νομίζουν ότι ο λόγος που δεν υπάρχει κίνητρο για την δημιουργία ιών είναι ότι δεν είναι μεγάλο το ποσοστό χρηστών κάνουν λάθος... Ο λόγος που δεν υπάρχει κίνητρο είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια για δημιουργία malware στο linux δεν θα ήταν καρποφόρα για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω... Είναι σαν να μου πουλάς ζεστό νερό το καλοκαίρι και να το διαφημίζεις σαν παγωμένο και να περιμένεις να το πιώ χωρίς να καταλάβω ότι είναι ζεστό. Τέτοια πράγματα μόνο χαζοί μπορούν να τα πιστεύουν...
Ίσως να υπάρχουν κάποια κενά ασφαλείας όπως έχω πει παραπάνω αλλά δεν έιναι γνωστά οπότε δεν αποτελούν κύνδινο... Και μόλις ανακαλυφθούν ο χρόνος για να επιδιορθωθούν είναι τόσο μικρός που δεν προλαβαίνει να επιρρεάσει τους χρήστες... Από malware εξήγησα παραπάνω τους λόγους που δεν υπάρχουν οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το linux είναι ένα σχεδόν 100% (για τα τωρινά δεδομένα και μέχρι να ανακαλυφθεί κάποιο καινούργιο κενό ασφαλείας που θα μπορέσει να κάνει ζημιά) ασφαλές λειτουργικό σύστημα... Αλλά μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια εξαρτάται στον μεγαλυτερο βαθμό από τον χρήστη και όχι από το λειτουργικό... Το λειτουργικό και ο υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που υπηρετεί τον άνθρωπο και δεν έχει ουτε μυαλό ουτε λογική για να μας προστατέψει... Αν του πούμε εμείς να χαλάσει αυτό θα υπακούσει και ασφαλώς θα χαλάσει επειδή πρέπει να κάνει ότι του ζητήσαμε...