Δημοσιεύτηκε: 17 Ιουν 2010, 12:00
από mathpoet
@linuxman Προσωπικά ξέρω ότι η ασφάλεια συστημάτων ξεκινάει με ανάλυση ρίσκου και καταλήγει σε διαδικασίες περιοδικού ελέγχου των logs, αναφοράς περιστατικών κ.λ.π. Αν έχεις καμιά πιο εύκολη μέθοδο μπορείς να την προτείνεις. Και επιτέλους, αν κάνω trolling μπορείτε να διαγράψετε αυτά που έχω γράψει, δεν θα παρεξηγηθώ καθόλου.

dckar έγραψε:
Αν κάποιος έχει κολλήσει κάτι στο σύστημά του πως το καταλαβαίνει; Ακόμα και στα windows τα σημάδια δεν είναι, πάντα, εμφανή (άντε το πολύ ότι αργεί λίγο ο υπολογιστής και κρασάρει λίγο συχνότερα), εξαιρούμενες οι περιπτώσεις π.χ που γίνεται χαμός στο λειτουργικό ή στέλνονται μαζικά μειλ-μηνύματα στο msn.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος που γνωρίζω είναι να τρέξεις κάποιο πρόγραμμα που ανιχνεύει το κακόβουλο λογισμικό. Απ΄ ότι έχω δει τα περισσότερα antivirus για linux ανιχνεύουν windows ιούς, οπότε δεν έχει και τόσο νόημα να κάνεις κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και προγράμματα που ανιχνεύουν rootkits, αλλά βγάζουν αρκετές προειδοποιήσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, οπότε πρέπει να είσαι διατεθειμένος/η να το ψάξεις πολύ.

Ένα σχετικό θέμα βρήκα εδώ: viewtopic.php?f=4&t=2572

edit: Ξέχασα να σου πω κι εγώ ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να έχεις κάτι τείνουν στο μηδέν... ο μεγάλος χαμός έχει γίνει για το τι είναι τεχνικά εφικτό.