Δημοσιεύτηκε: 17 Οκτ 2008, 10:18
από rat
Καλημέρα,
Με το να λέμε ότι είναι άυλο το πρόγραμμα, (δεν είναι αυτοκίνητο παράδειγμα) και ότι το κόστος ενός dvd/cd είναι πολύ μικρό δεν μειώνει το κόστος του προγράμματος.
Δεν θυμάμε ποιός φίλος το έγραψε πιο πριν, αλλά ας σου δώσω ένα παράδειγμα.
Φαντάζομαι για να είσαι σε αυτό το forum είτε έκανες εγκατάσταση ubuntu είτε σου την κάναν την εγκατάσταση (πάντως έχεις ubuntu ίσως και κάποιο άλλο λειτουργικό). Κάποια στιγμή (αν δεν μπορείς να το κάνεις ήδη) θα μπορείς να κάνεις εγκατάσταση του ubuntu ή όποιας άλλης διανομής. Δεν γνωρίζω αν είσαι φοιτητής/μαθητής/ιδ. υπάλλλος ή κάτι άλλο. Το να κάνεις εγκατάσταση σε φίλους χωρίς να τους πάρεις χρήματα πιστεύω πως θα το κάνεις (και εγώ σαν "επαγγελματίας" κάνω εγκατάσταση σε φίλους χωρίς να σκεφτώ ότι θα τους πάρω χρήματα). Εφόσον λοιπόν δεν σου κοστίζει τπτ (και είναι αύλη η γνώση) θα μπορείς να κάνεις εγκατάσταση σε όποιον (από την γειτονιά σου ας αρχίσουμε) σου φέρνει το μηχάνημά του και χωρίς να αμοίβεσαι για αυτό.
Αν το θεωρείς ότι αυτό είναι εντάξει τότε δεν έχω να πω τπτ άλλο.
Ή φτάνουμε στο γεγονός που ανέφερε κάποιος άλλος φίλος σε άλλο νήμα "Εμείς του linux πρέπει να υποστηριζόμαστε μεταξύ μας και να του έκανε την εγκατάσταση δωρεάν μετά το ωράριο εργασίας του" (αν έχω παραλήψει κάτι συγνώμη).
Σίγουρα μπορεί να είναι απαγορευτικό το κοστολόγιο για την οικιακή χρήση του photoshop ας πούμε ή 5 ακόμη εργαλίων σαν το photoshop (corel, autocad....) αλλά ο επαγγελματίας θα τα βγάλει τα λεφτά του.
Και όσον αφορά εκπαιδευτήρια, σχολεία κ.α. η microsoft (το ξέρω σίγουρα) κάνει πιο χαμηλές τιμές στα προϊοντα της. Το Office παράδειγμα κοστίζει γύρω στα 140 ευρώ (full έκδοση).
Οπότε πιστεύω και άλλες εταιρίες θα φροντίζουν να δίνουν πιο φτηνά τα προγράμματά τους.
Αλλά εδώ στήνουμε ένα εργαστήριο για να δίνουμε διπλώματα ECDL ας πούμε (το πιο διαδεδομένο σήμερα) και ο πιο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι το δίπλωμα που θα πάρει το παιδί του (10-15 χρονών ας πούμε) θα του είναι άχρηστο όταν τελιώσει το σχολείο. Και μιας και το ΑΣΕΠ θέλει την πιστοποίηση του ECDL όλοι τρέχουν(με) να πάρουμε αυτό το χαρτί.
Όλοι έχουμε την δυνατότητα πιστεύω να χρησιμοποιούμε προγράμματα που μπορούμε να τα πληρώσουμε ή είναι ελεύθερα. Αν γινόταν αυτό σίγουρα και οι τιμές αυτών των προγραμμάτων θα ήταν πιο προσιτές και δεν θα γίνοταν μερικοί (αρκετά μεγάλος αριθμός) παράνομοι.
Ήθελα να γράψω και άλλα, αλλά ήδη βλέπω ότι έγραψα ένα κατεβατό οπότε σταματάω.
Συγνώμη αν σας κούρασα.