Δημοσιεύτηκε: 20 Οκτ 2008, 02:10
από Brain-free
Ουαου. Δε θελω να φαντάζομαι τι θα γινόταν αν δε χρησιμοποιούσαμε όλοι μας σ' αυτό το φόρουμ ελεύθερο λογισμικό. Tα avatars μας σίγουρα θα είχαν επιδέσμους, μώλωπες και εγκαύματα 3ου βαθμού απ' τα flames. Σίγουρα όμως, μεσα σ' αυτά τις 5 σελίδες υπήρχαν αρκετές προτάσεις και παραδείγματα που είναι η καλή τροφή για σκέψη (τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω).

Εγώ λοιπόν θέλω σε ένα πράγμα να σταθώ:

Κλέφτες;;; Ιδεολόγοι;;; Είμαστε σοβαροί;

Είναι δυνατόν σε ένα χώρο συζήτησης - που αν θυμάμαι, σκοπός του δεν είναι οι προσβολές αλλά η ανταλαγή απόψεων - να κρεμάμε ταμπέλες ο ένας στον άλλο; Π.χ. μπορούμε να συγκρίνουμε - τουλάχιστον σε μέγεθος - την κλοπή ενός υλικού αγαθού με τη μη πληρωμή ενός απείρως αντιγραφόμενου λογισμικού; Τη φυσική στέρηση ενός αγαθού απ' το συνανθρωπό μας; Και οι διακυμάνσεις; Δηλαδή έχει σχέση ένα παιδί που θέλει να λειτουργήσει τον πρώτο του υπολογιστή και βάζει σπασμένα Windows (πολύ πιθανό) με έναν cracker της Reloaded team; Αυτό δεν είναι η έννοια του αφορισμού;

Και απ' την άλλη, να θεωρούμε επανάσταση ή να βαφτίζουμε ιδεολογική κίνηση τη χρήση πειρατικού υλικού; Αν, λεω αν, θα μπορούσε να χρωματιστεί μια τέτοια κίνηση αριστερή ή επαναστατική, τότε αυτό δεν προϋποθέτει τη συνειδητή επιλογή της; Πόσοι λοιπόν κάνουν κάτι τέτοιο; 5%, 9% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό; Απ' τη στιγμή που είναι πιο προσβάσιμο απ' το μη σπασμένο λογισμικό, δε βλέπω γιατί αυτό το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο...

Επίσης, όπως με την ταμπέλα "κλέφτης", σε τι αποσκοπεί η χρηση του ονόματος του Τσε πέρα απ' το προφανές, δηλαδή τον εντυπωσιασμό και τον - πολύ θολό κατ' εμέ - συσχετισμό του "δίκαιου-παράνομου αγώνα" με τη χρήση πειρατικού λογισμικού;

Και επειδή το τελευταίο που θέλω να κάνω είναι ένα flame-κήρυγμα, θα παραθέσω τη δική μου ιστορία:

Π.U. (Προ Ubuntu) χρησιμοποιούσα πειρατικό λογισμικό. Το είχα στον υπολογιστή μου αλλά δεν πάταγα refresh ανα δευτερόλεπτο στο astalavista για τα καινούργια cracks. Χρησιμοποιούσα το Nero γιατι χρειαζόμουν να κάψω δισκάκια και PowerDVD για τις ταινίες τις οποίες νοίκιαζα. Επίσης, για converter χρησιμοποιούσα τον Super διότι πέραν του ότι ήταν ελεύθερο, ήταν και πολύ δυνατό πρόγραμμα. Είχα το Winamp εγκατεστημένο από ένα cd περιοδικού και crackαρισμένα παιχνίδια επειδή ήμουν 16. Και όλα αυτά σε πλατφόρμα πειρατικών Windows, επειδή δεν έτυχε στην παρέα μου να γνωριζουμε το linux και επειδή όλα γύρω μας τρέχανε σε windows και επειδή δεν έπαιρνε, από οικονομικής απόψεως, η αγορά αυθεντικών Windows αλλά και επειδή ο γείτονας που θα μου τα 'βαζε τα 'χε κρακαρισμένα. Έπρεπε να μπω στο Πολυτεχνείο για να δω Ubuntu.

Δεν έχω αυταπάτες ότι τα παραπάνω είναι παράνομα και πως το marketing της Microsoft είναι νόμιμο αλλά, γα***τη μου, πως είναι δυνατό να μη δικαιολογείται η ύπαρξη της πειρατείας σε μια εταιρεία που έχει χαμένα έτσι κι αλλιώς τα λεφτά μου αλλά προτιμά να την κλέψω παρά να μου δείξει τις όποιες ελεύθερες εναλλακτικές υπάρχουν. Θα ήταν δείγμα άρρωστης κοινωνίας η μη ύπαρξη τέτοιων αντανακλαστικών.

Δικαιολογεί όμως η πολιτική της Microsoft την πειρατεία ως λύση; Για μένα όχι. Πιστεύω πως η πειρατεία είναι ένα απ' τα πιο ύπουλα μέσα marketing και σίγουρα απ' τα πιο έμμεσα. Είναι το όνειρο της Microsoft και της κάθε Microsoft να έχει τον κόσμο υπό τον "προστατευτικό" μανδύα της, ακόμα και αν λιγότεροι απ' τους μισούς πληρώνουν γι' αυτόν. Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό ισχύει για τα άλλα, λιγότερο μονοπωλειακά, commercial προγράμματα που κυκλοφορούν διότι με την πειρατεία, boostαρεται η φήμη τους, εδραιώνονται στους αντίστοιχους κύκλους και ως αποτέλεσμα απαξιώνονται τα ελεύθερα προγράμματα. Έχει δίκιο ο bullgr σ' αυτό που λέει, ότι δηλαδή πόσοι απ' αυτούς που χρησιμοποιούν photoshop θα έμεναν ανικανοποίητοι απ' το Gimp; Η διαφορά είναι όμως ότι εγώ πιστεύω πως στην περιπτωση αυτή το photoshop όχι μόνο δε ζημιώνεται αλλά το αντίθετο, βρίσκει εύφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις, κυριώς λόγω ότι ελάχιστοι θα χρειαστούν ποτέ να μάθουν τον αντίπαλό του.

Τέλος, η άποψή μου είναι πως καθε τόπικ που μαρκάρεται ως [SOLVED] είτε εδώ είτε σε άλλα linux forums ή η εκμάθηση μιας γλώσσα προγραμματισμού (εγώ διάλεξα python) για να βοηθήσεις στην κοινότητα ελεύθερου λογισμικού ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος συνεισφοράς είναι το πιο ουσιαστικό και άμεσο χτύπημα στο commercial software αλλά και, και αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για μενα, στην αιτία της ύπαρξης της πειρατείας.

Αυτά για την ώρα, μόλις κατέβηκε το νέο Nero που υποστηρίζει Blu-ray discs και χρειάζεται να το εγκαταστήσω. Αν είχα και Blu-ray συσκευή...

P.S. Μακάρι αυτό το τόπικ να μην κλείσει. Πιθανώς και όσοι χρησιμοποιούν linux λειτουργικό να κληθούν κάποια μέρα να απαντήσουν σ' αυτό το δίλλημα... το οποίο δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον τίτλο του thread....