Δημοσιεύτηκε: 09 Μαρ 2011, 10:59
από sv9cag
Καλημέρα σε όλους

Να πω και εγώ τη γνώμη μου περί φίλτρων, μια και ασχολούμαι επαγγελματικά και με αυτά, αν και με έχουν σχεδόν καλύψει άλλοι συνφορουμίτες που προηγήθηκαν.
Κατ' αρχήν χρειάζεται ένα φίλτρο στην αρχή της εγκατάστασης μετά το υδρόμετρο για να κρατάει λάσπες και γενικά τα ποιό χοντρά ώστε να μην περνούν στην εγκατάσταση. Η συσκευή του φίλτρου πρέπει να μην είναι διαφανής γιατί το φως δημιουργεί διάφορα προβλήματα στο νερό. Το κόστος της είναι 20-30 ευρώ αν είναι μια συνηθισμένη και δεν απαιτεί να αντέχει σε υψηλές πιέσεις κλπ, το ανταλλακτικό που πρέπει να μπει σ' αυτή τη συσκευή πρέπει να είναι κάποιο νήμα πολυπροπυλενίου ή κάτι ανάλογο της τάξης των 20 micron, το κόστος του ανταλλακτικού αυτού είναι 2-3 ευρώ και το αλλάζεις οπότε γεμίσει λάσπες κλπ. μπορείς και να το πλύνεις και να το ξαναβάλεις (περιστασιακά).
Στη συνέχεια πρέπει να κάνεις μια ανάλυση στο νερό για να δεις τι περιέχει που πρέπει να αφαιρεθεί, αυτό μπορεί να γίνει και σε ιδιωτικά εργαστήρια. Αν πιστεύεις δε ότι το νερό περιέχει και μικρόβια τότε πρέπει να του κάνεις και μια μικροβιολογική ανάλυση σε μικροβιολογικό εργαστήριο για να δεις αν πράγματι υπάρχουν.
Οταν λοιπόν βρεις τι υπάρχει στο νερό και πρέπει να αφαιρεθεί μπορεί να βάλεις μια συσκευή φίλτρου στη κουζίνα του σπιτιού η οποία μπορεί στην ποιό απλή περίπτωση να δέχεται ένα ανταλλακτικό φίλτρο στο εσωτερικό της και το οποίο ανταλλακτικό θα είναι το κατάλληλο για να αφαιρέσει τις ουσίες που βρήκες ότι περιέχει το νερό στην ανάλυση που έκανες.
Συνήθως αυτά που βρίσκουμε και πρέπει να αφαιρεθούν είναι ίνες αμιάντου, χαλκού, σκουριάς, υδραργύρου, αρσενικού,μολύβδου, βαρέων μετάλλων, εντομοκτόνων, νιτρικά και χλώριο βέβαια.
Σε περίπτωση που το νερό περιέχει και μικρόβια η συσκευή πρέπει να έχει λυχνία UV για να σκοτώνει τα μικρόβια, τώρα κατά πόσο καλά θα δουλεύει αυτό εξαρτάτε μάλλον και αν γίνετε αντικατάσταση της λυχνίας στις ώρες που απαιτείται.
Το κόστος μιας απλής συσκευής που τοποθετείται στη κουζίνα είναι γύρω στα 50 ευρώ και εξαρτάτε και από το αν έχει πρόσθετο ρουξούνι που τοποθετείτε στο νεροχύτη ή αν δίνει νερό σε υπάρχουσα βρύση. Το ανταλλακτικό φίλτρο που παίρνει η συσκευή κοστίζει συνήθως από 25-35 ευρώ και εξαρτάτε από το τι μπορεί να αφαιρέσει και πόσα micron είναι.
Σε περίπτωση που χρειάζεται λυχνία UV το κόστος ανεβαίνει αρκετά καθώς μόνο η λυχνία σαν ανταλλακτικό κοστίζει πάνω από 100 ευρώ.
Οι τιμές βέβαια είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από την εταιρεία κατασκευής το μέγεθος του φίλτρου την ποσότητα νερού που μπορεί να φιλτράρει ημερησίως και άλλους παράγοντες.
Πάντως θέλω να πω ότι πολλές φορές η πολλή προστασία βλάπτει ............ εγώ μικρός πάντως έπινα νερό της βροχής από τα κοιλώματα των βράχων όπου μαζευόταν (αρολίθους τα λέγαμε) και τις ποιο πολλές φορές μέσα σ' αυτό το νερό υπήρχε το μισό ζωικό βασίλειο, Αυτό πάντως μάλλον λειτουργούσε σαν εμβολιασμός.

Γιώργος-sv9cag