Δημοσιεύτηκε: 27 Απρ 2011, 19:53
από lucinos
simosx έγραψε:
lucinos έγραψε:ε) σε όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο θα τού έλεγα να μην μείνει στο ubuntu αλλά να δοκιμάσει και άλλες διανομές

Συμφωνώ με αυτά που λες παραπάνω, εδώ σχολιάζω το [ε].

Ακούγεται συχνά αυτή η φράση, ότι για να μάθεις από Linux και ΕΛ/ΛΑΚ, πρέπει να δεις και άλλες διανομές. Ότι δήθεν με το Ubuntu «όλα είναι έτοιμα» και «δε μαθαίνεις».
Δεν είναι έτσι.

Πρώτα να πω ότι συμφωνώ μαζί σου στο "Δεν είναι έτσι". Δεν έχεις όμως καθόλου την δική μου οπτική στο θέμα επομένως αυτά που γράφεις παρακάτω ελάχιστα έχουν να κάνουν με την παρότρυνσή μου στο [ε].
Στο αν για να μάθει κάποιος λίνουξ πρέπει να δει και άλλες διανομές η προφανής απάντηση είναι εξαρτάται τι θέλει να μάθει, και ναι συμφωνώ ότι τα περισσότερα στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ποτέ να εγκαταλείψει το ubuntu για να τα μάθει. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να θέλει να ασχοληθεί αλλά να μην ενδιαφέρεται για γνώσεις που σχετίζονται με άλλες διανομές. Το "όλα είναι έτοιμα και αυτό σε εμποδίζει να μάθεις γενικά" είναι λάθος. Δεν είναι όμως τόσο το θέμα τής μάθησης το οποίο με απασχολεί. Κάθε διανομή έχει τα δικά της δυνατά σημεία, κάθε χρήστης (που δεν κάνει απλά ότι και οι άλλοι) έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις και αναλόγως μπορεί να βρει ότι μια άλλη διανομή τού ταιριάζει καλύτερα. Το ότι το ubuntu είναι γενικά το καλύτερο για τούς πάντες δεν το δέχομαι. Πάνω από όλα όμως θέλω να μείνουν ανοικτές οι επιλογές μας. Κάποιος ο οποίος θέλει να λέει ότι ασχολείται πρέπει να έχει ανοικτό το μυαλό του σε διαφορετικές επιλογές. Τόσο σε επιλογές άλλων εταιρειών (πχ Red Hat) που έχουν κάτι να προσφέρουν διαφορετικό και ενδεχομένως υπερέχει κάπου έναντι αυτού που προσφέρει η canonical, όσο και σε επιλογές που προσφέρουν κοινότητες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τελείως ανεξάρτητες από οποιαδήποτε εταιρεία (πχ debian) (και επίσης μπορεί κάπου να υπερέχουν)