Δημοσιεύτηκε: 16 Μάιος 2011, 21:03
από filippos.xf
Καλησπέρα! Θα ήθελα να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το linux swap. Ψαχουλεύω λίγο το θεματάκι διότι στο laptop μου έχω 4gb μνήμη ram και μου φαίνεται υπερβολή το να δεσμεύσω 8gb ram για το linux swap, αν κάνω αυτό που λέμε μνήμη ram x2. Καταρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το linux swap και για ποιον λόγο μπορεί να χρειάζεται. Τελικά διαβάζοντας μερικά post μέσα στο φόρουμ και βλέποντας 1-2 βίντεο στο youtube, κατέληξα στα εξής:

• Τι είναι; Είναι για περιπτώσεις που δεν έχουμε πολύ μνήμη ram και ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη, τότε χρειαζόμαστε το linux swap για να χρησιμοποιηθεί ο σκληρός ο δίσκος ως πρόσθετη μνήμη. Σωστά; Για ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο το linux swap;
  • Δεν είναι απαραίτητο το linux swap αν έχουμε αρκετή μνήμη ram ήδη. Αναλόγως με το πως χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.
  • Αυτό που λένε να διπλασιάζουμε την μνήμη ram που έχουμε, ισχύει μόνο για όσους δεν έχουν αρκετή μνήμη ram. Ε, ίσως από 4gb και κάτω.
  • Στην περίπτωση μου που έχω 4gb μνήμη ram, το να ορίσω 2gb linux swap σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν ως έξτρα μνήμη σε περίπτωση που δεσμευτούν τα 4gb; Άρα ενώ έχω 4gb μνήμη ram, ορίζοντας 2gb linux swap είναι σαν να λέμε, έχω 4 + 2 σε περίπτωση ανάγκης; Άρα σύνολο 6gb;
  • Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το linux swap είναι λιγότερα gb από την μνήμη ram του υπολογιστή. Σωστά;