Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούλ 2011, 01:20
από modenas88
Ναι, πρέπει να πούμε πως αν έχεις λογαριασμό googletalk (πχ. username@gmail.com) μπορείς να κάνεις chat με κάποιον που έχει Jabber (πχ. username1@jabber.org). Μάλιστα εγώ(έχω Gmail-Gtalk) πριν μια εβδομάδα έκανα βίντεο-κλήση με ένα φίλο που είχε έναν απλό λογαριασμό jabber και μάλιστα με διαφορετικούς im clients (pidgin με empathy) και δεν το πίστευα ότι γινόταν. Ναι... όπως στο skype. :P
Επίσης, έχω την εντύπωση πως το jabber/XMPP βασίζεται σε διαμοιραζόμενα(distributed) δίκτυα όπως και το Diaspora. Μήπως είναι το ίδιο με το "αποκεντρωμένο" (decentralized) http://el.wikipedia.org/wiki/Extensible ... e_Protocol
Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να προωθηθεί το Jabber επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα open-standard πρωτόκολλα επικοινωνίας.
Off topic:
ΑΝ έπρεπε να επιλέξω ΜΟΝΟ έναν "κλάδο" λογισμικού να είναι ΕΛ/ΛΑΚ, αυτός θα ήταν (γενικά) το λογισμικό που χρησιμοποιώ για επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Δηλαδή πρωτόκολλα επικοινωνίας όπως Jabber και IRC {και όχι msn(win live) ή yahoo!}, im clients όπως pidgin και empathy, browsers όπως firefox και chromium αντί chrome και opera για βίντεο-κλήσεις (πχ με voip) ekiga, liphone (αν προστεθεί και κρυπτογράφηση), jitsi αντί skype . Ακόμα και για κοινωνική δικτύωση diaspora, identi.ca και google plus(;) αντί για facebook και twitter.
Και ο λόγος είναι δεν μπορώ να εμπιστεύομαι την επικοινωνία και κατ' επέκταση την ιδιωτικότητά μου σε κλειστά "κουτιά" και σε ΜΕΓΑΛΕΣ εταιρίες όπου περνάει η επικοινωνία μου από τους server τους.