Δημοσιεύτηκε: 26 Νοέμ 2008, 15:30
hoo2 έγραψε:Τέλος αυτό που έχω να πώ είναι οτι αν έπαιρνα από εδώ το laptop και του έβαζα Ubuntu θα ήταν ακριβώς το ίδιο αφού στο laptop δεν παρατήρησα πουθενά ουσιαστική παρέμβαση της DELL. Πέρα απο τα desktop wallpapers και to recovery δηλαδή. Προφανώς η "παρέμβαση" της εταιρίας ήταν η συναρμολόγηση linux friendly hardware. Έτσι δεν νομίζω οποιαδήποτε διανομή να "αντιμετωπίσει" πρόβλημα να κάτσει πάνω. Το λέω αυτό γιατί κάποια απο τα μικρά notebook που βγαίνουν με προεγκατεστημένο linux (λέμε τώρα..... όσο το limpus και το Xandros είναι linux) έχουν και κάποιους proprietary drivers για κάποιες συσκευές γραμμένους από την μαμά εταιρία.
Το είχα διαβάσει με μια συνέντευξη του υπεύθυνου για τα Dell μηχανήματα που τρέχουν Ubuntu. Είχε δηλώσει ότι στην ουσία δεν έκαναν τίποτα, γιατί όλα ήταν διαθέσιμα από την κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού. Απλώς το μόνο που φρόντισαν ήταν αυτό που είπες: linux friendly hardware, τίποτα περισσότερο.
Και πιστεύω ότι όλα τα dell μηχανήματα έχουν linux friendly hardware, άσχετα εάν διατίθονται με winblows... Δεν ξέρω εάν ακόμα και τώρα δεν διατίθονται dell μηχανήματα με ubuntu στη χώρα μας (εγώ ειδικά σε notebook δεν θα το έπαιρνα λόγω κόστους, ίσως σε desktop), αλλά όσοι θέλουν ένα ubuntu ready μηχάνημα, μπορούν να πάρουν ένα οποιοδήποτε μοντέλο της dell που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα μας. Πιστεύω ότι κατά 99% δεν θα προκύψει πρόβλημα ασυμβατότητας.
Όσο για τα winblows που θα συνοδεύουν το μηχάνημα και περί επιστροφής χρημάτων, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, και συζητείται αλλού όπως ανέφερε ο @ilpara.