Δημοσιεύτηκε: 15 Σεπ 2011, 23:58
Learner έγραψε:να βασικό λειτουργικό για την απλή λειτουργία του pc έπρεπε να διατίθεται δωρεάν. Δεν είπα για Ultimate ,όποιος θέλει τέτοια , να πληρώσει . Ένα basic θα ήταν αρκετό για την απλή χρήση του pc.
Με αυτή την λογική , καλά κάνουν οι εταιρείες και πουλάν τα PC σετάκι με Windows . Μπορεί να μην είναι εντελώς τσάμπα , αλλά είναι μια βασική (φθηνή) έκδοση του λειτουργικού με σκοπό όπως λες κι εσύ "την απλή χρήση του pc" .
Και δεν είναι προεγκατεστημένα , αλλά "προπαρασκευασμένα" . Την εγκατάσταση (άν θέλει) την κάνει ο αγοραστής (τουλάχιστον στα δικά μου Vista home basic έτσι έγινε).
Αν μου βρεις κάποιο λειτουργικό που να είναι δωρεάν , πες το μου κι εμένα . Νομίζω πως έχουμε παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα .
Τί είναι δωρεάν στην ζωή ; Μάλλον τίποτα , γι αυτό και υπάρχει η παροιμία "ο τζάμπας πέθανε , φάγαμε και τα κόλλυβα" .
- Η δωρεάν παιδεία και υγεία πληρώνεται από φόρους .
- Η δωρεάν τηλεόραση πληρώνεται από τις διαφημίσεις .
- Η εξέλιξη του linux πληρώνεται από την IBM και την Google (κυρίως) .
Εσύ τα βασικά της δουλειάς σου τα προσφέρεις δωρεάν και πληρώνεσαι μόνο για προχωρημένες υπηρεσίες ;
Ποιός νομίζεις ότι θα έπρεπε να πληρώνει για το δωρεάν βασικό λειτουργικό ; Αν πεις "οι κατασκευαστές PC" , είναι εύκολο να αλλάξουν τα τιμολόγιά τους , να αυξήσουν 50 ευρώ την τιμή στον υπολογιστή και να δίνουν τα windows ως δωρεά με τον υπολογιστή . Ούτε refund δεν θα γίνεται τότε .
Εν κατακλείδι , καλό είναι το ότι εκμεταλλευόμαστε το ότι δεν πληρώμουμε εμείς για τις διανομές . Αν όμως αύριο πάψουν οι χορηγίες στο Linux foundation εμείς πηδάμε από το καράβι ή στηρίζουμε και έμπρακτα την επιλογή μας ;
Ναι , το ξέρω ότι δεν θα πάψουν οι χορηγίες στο Linux foundation αλλά δεν είναι εκεί το θέμα . Το θέμα είναι "θα βάζατε λεφτά από την τσέπη σας για να έχουν ένα πιάτο φαϊ οι devs του linux αφούχρησιμοποιείτε τον κόπο τους ή θα απαιτούσατε να δουλεύουν τσάμπα";