Δημοσιεύτηκε: 25 Οκτ 2011, 20:05
yobo έγραψε:
* Σε αυτό που λες για η διαφορά τιμής που θα έπρεπε να είναι ανάποδα (θα έπρεπε δηλαδή να είναι υπέρ του linux αλλά δεν είναι) έχεις δίκιο αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να αντιδράσεις σε αυτό. Η γνώμη μου είναι να αγοράζουμε χωρίς windows κι ας είναι και ακριβότερα.
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να πληρώσω περισσότερα λεφτά για έναν υπολογιστή με λίνουξ από έναν υπολογιστή με windows. Με την προϋπόθεση όμως να ξέρω ότι θα λειτουργήσει σωστά με μία σύγχρονη διανομή αναγνωρίζοντας όλο το υλικό. Θεωρώ ότι το λίνουξ είναι κάτι ανώτερο για το οποίο αξίζει να πληρώσεις παραπάνω. Αλλά όταν εξαναγκάζεσαι ουσιαστικά να πάρεις γουρούνι στο σακί αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Αυτός που αγοράζει windows ξέρει τι παίρνει. Αυτός που θέλει λίνουξ πρέπει να το ψάξει στο διαδίκτυο... Αυτό δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, χρειάζεται κάποιος μια πιο επίσημη "γνώμη". Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα από την canonical που έχει σελίδια με τα μοντέλα που τρέχουν ubuntu. Αυτό είναι καλό αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται κάπως να φτάνει και στον τελικό καταναλωτή.
Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω λάπτοπ που ανέφερα δεν το έλεγξα εξονυχιστικά, αυτό που κοίταξα είναι ότι αφενός δεν νιώθεις μ*****ς με την διαφορά τιμής. (είναι σε παραπλήσια τιμή αν όχι λίγο φτηνότερο από αντίστοιχα μοντέλα με windows) και αφετέρου ότι ναι μεν δεν έχει ubuntu αλλά τουλάχιστον έχει μια σύγχρονη σχετικά διανομή και όχι μια κουλή διανομή. Εκ πρώτης όψεως αυτό μειώνει τις πιθανότητες και μια άλλη σύγχρονη διανομή να έχει πρόβλημα. Πριν λίγους μήνες που το είχα ψάξει δεν είχα βρει ούτε μία ανάλογη περίπτωση προσφοράς (όλες ήταν κοροϊδίστικες), ενώ τώρα βρήκα. Αυτό είναι ένα σημάδι.
Χρειαζόμαστε μαγαζιά που θα κάνουν την υπέρβαση και θα αναφέρουν πληροφορίες για τις προσφορές για υλικό σχετικά με το λίνουξ. Όχι απλώς ένα σκέτο Linux χωρίς πληροφορία για την διανομή, και την έκδοση τού πυρήνα. Και ακόμα καλύτερα να έχουν και ένα δείγμα να λειτουργεί στην βιτρίνα, να σού πω εγώ πόσοι βλέποντας ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον θα το προτιμούσαν. (σε αυτήν την περίπτωση θα το σκεφτόταν και πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει σχέση με λίνουξ).