Δημοσιεύτηκε: 25 Δεκ 2011, 21:10
από fkol k4
Δύο ερωτησούλες έχω να κάνω έτσι φιλολογικά, σχετικά με Linux. Όποιος ξέρει, ας δώσει τα φώτα του (κι ας θέλουμε ακόμα 10 μέρες για τα Φώτα :D ).

1. Πολλές διανομές (στο Distrowatch για παράδειγμα), έχουν έκδοση ι386, ι486, ι586, ι686, και κάποιες γενικά x86. Αυτό που ξέρω είναι πως οποιαδήποτε x86 έκδοση είναι η 32bit έκδοση της διανομής, ενώ ως x86-64 χαρακτηρίζεται η 64bit. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτηρισμοί για τις 23bit εκδόσεις.
Στην αρχή νόμιζα ότι είναι μόνο θέμα επιλογής ονομασίας (ότι μας αρέσει διαλέγουμε δηλαδή), βλέπω όμως πως υπάρχουν διανομές που κυκλοφορούν ταυτόχρονα 2 εκδόσεις 32bit, όπως η Parted Magic για την οποία είναι διαθέσιμες για download οι 32bit εκδόσεις i486 και ι686.
Και τώρα η ερώτηση: Τί διαφορές υπάρχουν μεταξύ αυτών των 32bit εκδόσεων; Είναι θέμα ελάχιστων απαιτήσεων hardware ή κάτι άλλο; Μου φαίνεται δύσκολο να υπάρχει σύγχρονη διανομή που να τρέχει σε έναν 80386 ή έναν 80486 αλλά ίσως κάνω και λάθος.

2. Τί διαφορά υπάρχει μεταξύ των εντολών sudo add-apt-repository <έξτρα αποθετήριο> και sudo apt-add-repository <έξτρα αποθετήριο>;
Και στις δύο λειτουργεί το auto-completion στο τερματικό, άρα και οι δύο είναι έγκυρες εντολές. Ακόμα, τις έχω χρησιμοποιήσει επιτυχώς και τις 2 για να προσθέσω (ακόμα και το ίδιο) αποθετήριο.
Είναι θέμα ευκολίας απομνημόνευσης (να υπάρχουν και οι 2 συντακτικές μορφές ώστε να μην χρειάζεται να θυμόμαστε με ακρίβεια) ή έχουν κάποια διαφορά μεταξύ τους;

Αυτά σαν απορίες, ευχαριστώ από τώρα όσους κάνουν τον κόπο να δώσουν μία απάντηση και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους :wave: :angel: :wave: