Δημοσιεύτηκε: 20 Μαρ 2012, 20:03
από Γιώργος Φιωτάκης
Αν κάποιος έχει όρεξη και ελεύθερο χρόνο να διαθέσει (ισοβίτης/άεργος), υπάρχει το ELKS Linux το οποίο τρέχει και σε 8086 και σε 80386.
Φυσικά μιλάμε για embedded σύστημα, μη φανταστείτε γραφικά περιβάλλοντα να τρέχουν σε τέτοια μηχανήματα επ' ουδενί λόγω.
Θεωρητικά θα μπορούσε να εγκατασταθεί για τη δημιουργία cluster και την αξιοποίηση παλιών μηχανημάτων, αλλά πλέον ο λόγος της επεξεργαστικής ισχύος που θα παρείχε ένα τέτοιο cluster προς την κατανάλωση ρεύματος, καθιστούν το όλο εγχείρημα ανάξιο λόγου για οποιονδήποτε έχει τα λογικά του! :)

Για μηχανήματα 80386, μπορεί κάλλιστα να εγκατασταθεί μια παλιά διανομή πχ debian πριν την έκδοση 3 (νομίζω πως κάπου εκεί εγκαταλείφθηκε η υποστήριξη της αρχιτεκτονικής αλλά μπορεί να κάνω και λάθος) . Και πάλι μην ψάχνετε γραφικά περιβάλλοντα, δεν αξίζει τον κόπο και μην ξεχνάτε ότι αυτά τα μηχανήματα δεν είχαν σχεδιαστεί για γραφικά περιβάλλοντα. Για τους «καθαρούς» 486, νομίζω πως μπορεί να κάτσει το Tiny Core Linux που είναι σύγχρονο.

Το ίδιο ισχύει και για τη σειρά των pentium μέχρι την III, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια παλιά έκδοση κάποιας διανομής ή και κάποια πιο σύγχρονη αρκεί να μην υπάρχουν ανεδαφικές απαιτήσεις (ναι, θεωρώ ότι το γραφικό περιβάλλον σε τέτοιο μηχάνημα είναι ανεδαφικό), ενώ ειδικά για τη σειρά III και μετά, έχει ενδιαφέρον η δημιουργία ενός cluster ή για τους (πολύ) μερακλήδες η χρήση σαν dedicated file server ή και proxy σε ένα οικιακό δίκτυο, έστω και σαν εκπαιδευτική άσκηση.

Να αναφέρω ενδεικτικά ότι έχω ακόμα Pentium III στην αποθήκη που τρέχει Xubuntu 7.04 (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιδόσεις και ασφάλεια) το οποίο σηκώνει μέχρι και την 8.10 (δεν έχω δοκιμάσει μεταγενέστερες εκδόσεις πάνω του).

Γενικά δεν προτείνω τη χρήση παλιών μηχανημάτων με παλιά λειτουργικά/εκδόσεις λειτουργικών, αν αυτά βγαίνουν στο δίκτυο με κάποιο τρόπο. Δεν μπορούν να παρέχουν ασφάλεια και η συντήρηση του συστήματος δεν αξίζει τον κόπο.

Για το MS-DOS τώρα, καταρχήν DOS σημαίνει «Disk Operating System», οπότε είναι το DOS και όχι η DOS, δεν είναι διανομή, είναι λειτουργικό σύστημα (ή αν θες πυρήνας λειτουργικού συστήματος αφού τα windows μέχρι κάποια έκδοση «καθόταν» πάνω του) :)

Υπήρχε αν θυμάμαι καλά και το DR-DOS (που ήταν και multitasking) για κάποια περίοδο και αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ακόμα. Ίσως έχει ενδιαφέρον για τους νεότερους να ξέρουν ότι σε κάποια φάση είχε αναμιχθεί και η novell στην ανάπτυξη του και ότι αργότερα αναγκάστηκαν να αποσύρουν μια έκδοση του γιατί χρησιμοποιούσε κώδικα του FreeDos παραβιάζοντας τη GPL.

Για το FreeDos τώρα, νομίζω πως δεν διατίθεται πια σαν LiveCD αλλά μόνο για εγκατάσταση, οπότε καλό θα είναι να προσέξει λίγο οποιοσδήποτε θέλει να το δοκιμάσει.
Αν κάποιος θέλει να το δει απλά, νομίζω πως υπάρχει μέσα στο ultimate boot live cd.

EDIT: Ξέχασα να αναφέρω ότι ο κυριότερος (και ίσως ο μοναδικός) λόγος που κάποιος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ακόμα και σήμερα DOS, είναι η αναβάθμιση του BIOS ενός συστήματος που δεν έχει windows.