Δημοσιεύτηκε: 10 Απρ 2012, 20:58
lucinos έγραψε:386 και αργοί 486, νομίζω ότι είμαι αρκετά ξεκάθαρος ότι από πρακτική άποψη μόνο η DOS είναι λειτουργική και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η FreeDOS την οποία ανέφερα στούς 286. Από πρακτική άποψη κανένα άλλο λειτουργικό δεν θα είναι λειτουργικό (εκτός από τα windows 3.1). Θα μπορούσα να αναφέρω ίσως ότι η FreeDOS έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού πολλά προγράμματα τής FreeDOS έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 386. Σε 386 εντελώς θεωρητικά μπορείς να εγκαταστήσεις Linux ή windows 95 αλλά δεν θα είναι λειτουργικά, ακόμα και αν στο Linux είμαστε διατεθειμένοι να μην έχουμε καν γραφικό περιβάλλον, πάλι οι δυσκολίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητες. Δεν βλέπω σε τι διαφωνείς σε αυτό.
Ειδικά από πρακτική άποψη όπως λες, ανέφερα παραδείγματα σύγχρονων (ή εν πάση περιπτώσει πιο σύγχρονων από την τελευταία έκδοση του MS-DOS) υλοποιήσεων που είναι λειτουργικές και τρέχουν και σε πιο παλιούς επεξεργαστές από τον 386. Προφανώς ορίζεις το «πρακτικά λειτουργική» ως «πρέπει να τρέχουν οι εφαρμογές του DOS». Δεν βλέπω το λόγο που θα πρέπει να υπάρχει γραφικό περιβάλλον για να θεωρούμε πρακτικά λειτουργικό ένα σύστημα και άλλωστε ούτε το DOS δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Το να βάλεις DOS είναι σίγουρα το πιο εύκολο αφού ήταν σχεδιασμένο να δουλεύει στην αρχιτεκτονική αυτή «out of the box», δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βάλεις Linux και δεν ξέρω για ποιο λόγο θεωρείς ότι οι δυσκολίες θα είναι ανυπέρβλητες. Επίσης, ακόμα κι είναι έτσι, πάλι δεν βλέπω το λόγο να προωθούμε το MS-DOS αντί του ΕΛ/ΛΑΚ.
lucinos έγραψε:Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι «συμβατοί» επικράτησαν. Είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική τού IBM PC. Οι συμβατοί ήταν ένα ολόκληρο οικοσύστημα στο οποία συμμετείχαν πολλές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες. Αυτό δεν μπορούσε να το ανταγωνιστεί καμμία εταιρεία.
Συμφωνώ απόλυτα, εγώ απλά ανάφερα τι ήξερε ο πολύς κόσμος σαν «κομπιούτερ» εκείνη την εποχή και το γιατί.
lucinos έγραψε:Για το κλειστό λειτουργικό αυτός ο νόμος φαίνεται να είναι πράγματι απαράβατος. Για το ανοικτό λογισμικό φαίνεται ότι πρέπει να τον προσαρμόσουμε πάρα πολύ, ως έχει δεν ισχύει καθόλου. Το ανοικτό λογισμικό έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να επιβιώνει σε συνθήκες αδιανόητες για το κλειστό λογισμικό.
Και πάλι θα διαφωνήσω, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει να επιβιώσουμε απλά, αλλά να επεκταθούμε και -γιατί όχι- να επικρατήσουμε.
Πάντα θα υπάρχουν «γραφικοί», εξαιρετικά απαιτητικοί και «παλιομοδίτες» που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σ' αυτά που ξέρουν και εμπιστεύονται - άσχετα με το αν αυτό είναι καλό ή κακό ή απλά τους καλύπτει.
Από 'κει και πέρα όμως, η γη συνεχίζει να κινείται, και στην περίπτωση μας κινείται όλο και πιο γρήγορα. Όποιος μείνει πίσω, δύσκολα θα ανακάμψει.
Και επαναλαμβάνω γιατί ίσως δεν το πρόσεξες πριν: όσο το ΕΛ/ΛΑΚ -όχι μόνο το GNU/Linux, θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα ανεβαίνει. Αν καθυστερήσει και μείνει στάσιμο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσφέρει κάτι !
Βέβαια, είναι η φύση του ΕΛ/ΛΑΚ τέτοια που ευνοεί και την καινοτομία και την ταχύτητα προώθησης της στους τελικούς χρήστες, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει την αγορά αν οι χρήστες του είναι το 1,5%.
Το πιο χτυπητό παράδειγμα για το ότι ισχύει όχι απλά και για το ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά ακόμα και μεταξύ έργων καθαρά ΕΛ/ΛΑΚ:
Debian vs Ubuntu.
Το ubuntu (ο μικρός) ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του Debian(ο γίγαντας των διανομών) ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών που το Debian αδιαφορούσε ή καθυστερούσε να προσφέρει.
Αποτέλεσμα: Αν και το δεύτερο στηρίχτηκε στο πρώτο, το ξεπέρασε πολύ γρήγορα σε αριθμό χρηστών. Με την επερχόμενη «ενοποίηση» συσκευών (υπολογιστές-κινητά-ταμπλέτες-«έξυπνες τηλεοράσεις»- οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί), το Ubuntu έχει προοπτικές εξέλιξης σε υπολογίσιμο μέγεθος της αγοράς, το Debian είναι μάλλον ήδη καταδικασμένο να λειτουργεί αποκλειστικά σαν πηγή για άλλες διανομές.
ΥΓ
Λύσε μου μια απορία: γιατί αντιμετωπίζεις το DOS σαν θηλυκό;
ΥΓ2
Ίσως μερικά από τα σχόλια μου φαίνονται κάπως επιθετικά, καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει, κουβέντα κάνουμε...
ΥΓ3
Ευτυχώς που άλλαξε ενότητα το νήμα, άλλωστε έχουμε ξεφύγει εντελώς
@rat : Έτσι τα θυμάμαι κι εγώ...