Δημοσιεύτηκε: 22 Απρ 2012, 11:58
Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:
Ειδικά από πρακτική άποψη όπως λες, ανέφερα παραδείγματα σύγχρονων (ή εν πάση περιπτώσει πιο σύγχρονων από την τελευταία έκδοση του MS-DOS) υλοποιήσεων που είναι λειτουργικές και τρέχουν και σε πιο παλιούς επεξεργαστές από τον 386. Προφανώς ορίζεις το «πρακτικά λειτουργική» ως «πρέπει να τρέχουν οι εφαρμογές του DOS».
Το να τρέχουν οι εφαρμογές τής DOS είναι σημαντικότατο πλεονέκτημα, όχι όμως ο αποφασιστικός παράγοντας. Αν όμως ακρωτηριάσουμε το λίνουξ (ακόμα και σαν πυρήνα) σε μεγάλο βαθμό τότε χάνει και όποιο άλλο πλεονέκτημα απέναντι στην DOS, το ίδιο και για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό.
έγραψε:
Δεν βλέπω το λόγο που θα πρέπει να υπάρχει γραφικό περιβάλλον για να θεωρούμε πρακτικά λειτουργικό ένα σύστημα και άλλωστε ούτε το DOS δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Το να βάλεις DOS είναι σίγουρα το πιο εύκολο αφού ήταν σχεδιασμένο να δουλεύει στην αρχιτεκτονική αυτή «out of the box», δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βάλεις Linux και δεν ξέρω για ποιο λόγο θεωρείς ότι οι δυσκολίες θα είναι ανυπέρβλητες. Επίσης, ακόμα κι είναι έτσι, πάλι δεν βλέπω το λόγο να προωθούμε το MS-DOS αντί του ΕΛ/ΛΑΚ.
486DX είναι συνήθως η απαίτηση για τα πιο απλά πράγματα ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Για παράδειγμα η microcore (έκδοση τού TinyCore χωρίς γραφικό περιβάλλον) απαιτεί 486DX σαν ελάχιστη απαίτηση. Επίσης καθόλου δεν στηρίζω την MS-DOS. Υποστηρίζω την FreeDOS η οποία είναι ΕΛΛΑΚ.
έγραψε:
Και πάλι θα διαφωνήσω, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει να επιβιώσουμε απλά, αλλά να επεκταθούμε και -γιατί όχι- να επικρατήσουμε.
Πάντα θα υπάρχουν «γραφικοί», εξαιρετικά απαιτητικοί και «παλιομοδίτες» που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σ' αυτά που ξέρουν και εμπιστεύονται - άσχετα με το αν αυτό είναι καλό ή κακό ή απλά τους καλύπτει.
Από 'κει και πέρα όμως, η γη συνεχίζει να κινείται, και στην περίπτωση μας κινείται όλο και πιο γρήγορα. Όποιος μείνει πίσω, δύσκολα θα ανακάμψει.
Και επαναλαμβάνω γιατί ίσως δεν το πρόσεξες πριν: όσο το ΕΛ/ΛΑΚ -όχι μόνο το GNU/Linux, θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα ανεβαίνει. Αν καθυστερήσει και μείνει στάσιμο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσφέρει κάτι !
Βέβαια, είναι η φύση του ΕΛ/ΛΑΚ τέτοια που ευνοεί και την καινοτομία και την ταχύτητα προώθησης της στους τελικούς χρήστες, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει την αγορά αν οι χρήστες του είναι το 1,5%.
Το πιο χτυπητό παράδειγμα για το ότι ισχύει όχι απλά και για το ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά ακόμα και μεταξύ έργων καθαρά ΕΛ/ΛΑΚ:
Debian vs Ubuntu.
Το ubuntu (ο μικρός) ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του Debian(ο γίγαντας των διανομών) ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών που το Debian αδιαφορούσε ή καθυστερούσε να προσφέρει.
Αποτέλεσμα: Αν και το δεύτερο στηρίχτηκε στο πρώτο, το ξεπέρασε πολύ γρήγορα σε αριθμό χρηστών. Με την επερχόμενη «ενοποίηση» συσκευών (υπολογιστές-κινητά-ταμπλέτες-«έξυπνες τηλεοράσεις»- οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί), το Ubuntu έχει προοπτικές εξέλιξης σε υπολογίσιμο μέγεθος της αγοράς, το Debian είναι μάλλον ήδη καταδικασμένο να λειτουργεί αποκλειστικά σαν πηγή για άλλες διανομές.
Έχουμε μεγάλη απόκλιση απόψεων σε σχέση με το Debian. Το Debian κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου καταδικασμένο και το ubuntu, μάλιστα το ubuntu εξακολουθεί να είναι εξαρτημένο από το Debian χωρίς το Debian να εξαρτάται από το ubuntu. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι το ubuntu θα πεθάνει έτσι ξαφνικά. Αυτό είναι μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Αλλά μακροπρόθεσμα το Debian βρίσκεται ακόμα σε καλύτερη κατάσταση. Το Ubuntu σπώντας την συμβατότητα με το Debian έχει κάνει μεγάλο κακό καθώς λαμβάνει χωρίς να επιστρέφει όσα θα έπρεπε. Και ούτε συμφωνώ ότι υπήρξε πρωτοπόρο. Προηγήθηκαν αρκετές διανομές, το Ubuntu περισσότερο είχε την τύχη να βρεθεί στο σωστό μέρος στην σωστή στιγμή και να έχει την καλύτερη υποστήριξη και οργάνωση και ακόμα να μην καθυστερήσει σε δίκες (πχ τα Lindows βρεθήκανε αντιμέτωπα με την microsoft που διεκδικούσε το όνομά τους). Γενικά εκ των υστέρων οι αποφάσεις τού Debian δεν ήταν λανθασμένες. Ήταν απολύτως σωστές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο απλά δεν βοηθούσαν σε άμεσο επίπεδο. Βρίσκεται πίσω σε χρήστες, αλλά εξακολουθεί να είναι γίγαντας (και συγκριτικά με το Ubuntu). Οι περιορισμοί που υποβάλει τον εαυτό του είναι πολύ καλό να υπάρχουν σαν βάση αλλά προφανέστατα είναι πρόβλημα σαν τελικό προϊόν. Αυτό που ελπίζω είναι μια διανομή η οποία θα έχει πλήρη συμβατότητα με το Debian χωρίς τούς περιορισμούς του ως τελικό προϊόν. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται κάτι τέτοιο (LMDE) αλλά είναι ακόμα πρόωρο για ακριβείς προβλέψεις.
Για να συνοψίσω τις πολύ ελαφριές διανομές ξεκινώντας από τις μικρότερες απαιτήσεις:
BasicLinux: Η μοναδική διανομή που τρέχει σε 80386. Στην πραγματικότητα είναι διχάλα (fork) τού Linux καθώς έχει πειραχτεί ο πυρήνας. Αν και το παλεύουν να κρατήσουν την συμβατότητα αυτή μάλλον συνιστάται καλύτερος υπολογιστής.
Damn Small Linux: Ελάχιστη απαίτηση 486DX
TinyCore: Ελάχιστη απαίτηση 486DX. (Ακόμα και στην έκδοσή του χωρίς γραφικό περιβάλλον)
ConnocheatOS: Ελάχιστη απαίτηση Pentium I.
έγραψε:
ΥΓ
Λύσε μου μια απορία: γιατί αντιμετωπίζεις το DOS σαν θηλυκό;
Είναι μια παλιά συνήθεια. Δεν βλέπω ότι χρήζει «διόρθωσης». Τόσο απλό. Μπορώ όμως να προχωρήσω και λίγο περισσότερο στην εξήγηση. Κατ' αρχάς να εξηγήσω λίγο περισσότερο την γενική στάση μου απέναντι στούς κανόνες. Δεν αρνούμαι την ύπαρξη κανόνων. Αυτό που γενικά αρνούμαι είναι η απόλυτη ισχύς. Ακόμα περισσότερο δεν βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή οι κανόνες είναι περισσότερο κάτι που προκύπτει από την μελέτη τής γλώσσας και λίγοτερο κάτι στο οποίο πρέπει να συμμορφώνεται η γλώσσα. Πχ για τον συγκεκριμένο κανόνα το Ubuntu είναι διανομή ή λειτουργικό;
Για να προχωρήσω όμως λίγο παραπέρα έχω εξήγηση για το θηλυκό τής DOS που όλως περιέργως ίσως υπακούει και στον κανόνα αυτόν. Όταν μάθαινα DOS ήμουν ακόμα μικρός σε ηλικία, επίσης σχεδόν κανένας γνωστός μου μικρός ή μεγάλος δεν είχε ιδέα από υπολογιστές. Δεν είχα κανέναν να με επηρεάσει (ή να με διορθώσει). Είχα όμως ήδη κάποια χρόνια εμπειρίας και ήδη γνώριζα BASIC. Το ότι θεώρησα την DOS γλώσσα (τρόπο επικοινωνίας με τον υπολογιστή) κατ' αναλογίαν με την BASIC αυτό το θυμάμαι καλά. Το ότι αυτή η θεώρηση έπαιξε ρόλο στην γλωσσική μου επιλογή φαίνεται εύλογη εξήγηση.
έγραψε:
@rat : Έτσι τα θυμάμαι κι εγώ...
ομοίως!
με μια διαφορά, την ίδια περίοδο θυμάμαι απότομη μεταβολή. Ακόμα και λίγοι μήνες έπαιζαν σημαντικό ρόλο.