Δημοσιεύτηκε: 26 Απρ 2012, 21:18
Ήθελα να γράψω περισσότερα για αυτά αλλά τελικά βαριέμαι, θα περιοριστώ στην λίστα τών ζωντανών ελεύθερων λειτουργικών που έχω υπόψιν μου επί τροχάδην, αργότερα θα επιστρέψω ίσως να γράψω μερικές ιδέες. Μέχρι τότε ελεύθερα όποιος θέλει να πει την γνώμη του.
Linux ( <- Unix, MINIX, POSIX )
BSD -> FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFlyBSD ( το τελευταίο είναι παράγωγο τού FreeBSD με έμπνευση από το AmigaOS )
OpenIndiana ( <- OpenSolaris, ελεύθερη συνέχεια τού System V )
Haiku ( <- BeOS )
AROS ( <- AmigaOS )
Syllable Desktop ( <- AtheOS το οποίο ήταν ελεύθερο λειτουργικό εμπνευσμένο αλλά χωρίς να συνδέεται από τα AmigaOS και BeOS)
FreeDOS
ReactOS ( επιχειρεί συμβατότητα με τα Windows, αν κάποιος το έχει δοκιμάσει θα ήθελα μια σύγκριση με το wine )
MINIX 3 ( <- MINIX που ήταν η έμπνευση τού Linux )
KolibriOS ( <- MenuetOS, γραμμένο σε assembly μπορεί να χωρέσει σε δισκέττα, το έτρεξα από LiveCD στον παλιό μου Pentium I )
Plan 9 from Bell Labs (σχεδιασμένο σαν συνέχεια τού Unix, δεν κατάφερε να το αντικαταστήσει αλλά τελικά έγινε ελεύθερο λογισμικό και έχει ερευνητικό ενδιαφέρον )
Inferno ( διχάλα τού Plan 9 )
Gnu Hurd (ακόμα να το δούμε )
Darwin και XNU ( η ελεύθερη βάση τών λειτουργικών τής Apple, συγγενικά με το BSD )
Linux ( <- Unix, MINIX, POSIX )
BSD -> FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFlyBSD ( το τελευταίο είναι παράγωγο τού FreeBSD με έμπνευση από το AmigaOS )
OpenIndiana ( <- OpenSolaris, ελεύθερη συνέχεια τού System V )
Haiku ( <- BeOS )
AROS ( <- AmigaOS )
Syllable Desktop ( <- AtheOS το οποίο ήταν ελεύθερο λειτουργικό εμπνευσμένο αλλά χωρίς να συνδέεται από τα AmigaOS και BeOS)
FreeDOS
ReactOS ( επιχειρεί συμβατότητα με τα Windows, αν κάποιος το έχει δοκιμάσει θα ήθελα μια σύγκριση με το wine )
MINIX 3 ( <- MINIX που ήταν η έμπνευση τού Linux )
KolibriOS ( <- MenuetOS, γραμμένο σε assembly μπορεί να χωρέσει σε δισκέττα, το έτρεξα από LiveCD στον παλιό μου Pentium I )
Plan 9 from Bell Labs (σχεδιασμένο σαν συνέχεια τού Unix, δεν κατάφερε να το αντικαταστήσει αλλά τελικά έγινε ελεύθερο λογισμικό και έχει ερευνητικό ενδιαφέρον )
Inferno ( διχάλα τού Plan 9 )
Gnu Hurd (ακόμα να το δούμε )
Darwin και XNU ( η ελεύθερη βάση τών λειτουργικών τής Apple, συγγενικά με το BSD )