Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2012, 02:44
από simosx
Λοιπόν,
1. VoIP είναι συνομιλία φωνής μέσω διαδικτύου. Περιλαμβάνει τρόπους που είναι με ανοιχτά πρωτόκολλα καθώς και επικοινωνία με κλειστά πρωτόκολλα.
2. Για ανοιχτά πρωτόκολλα, θέλουμε να είναι συμβατό με SIP. Και μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό soft phones, εφαρμογές σε π.χ. Android, το Empathy+SIP, Ekiga, κτλ, με όποιο λογαριασμό SIP έχουμε αγοράσει.
3. Για κλειστά πρωτόκολλα, έχουμε π.χ. το Skype.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό πρωτόκολλο αυτό του Google Voice. Μοιάζει με SIP με κάποιο τρόπο κρυπτογράφησης.

Τυπικά, το πιο ακριβό στην αγορά είναι του Skype. Μεσαίο κόστος είναι το Google Voice. Άλλες εταιρίες δίνουν πιο φθηνά.

Από πλευράς κόστους για κλήσεις προς
α. σταθερά στην Ελλάδα, κάπου 1 λεπτό το λεπτό. Μερικές υπηρεσίες δίνουν δωρεάν λεπτά.
β. κινητά στην Ελλάδα, κάπου 4-5 λεπτά το λεπτό.

Πάροχοι μπορούν να παρέχουν πολύ φθηνές κλήσεις με το να συμπιέζουν πολλές συνομιλίες στο ίδιο κύκλωμα, με αποτέλεσμα η ποιότητα (κάποιες μέρες με πολύ κόσμο) να είναι κακή.
Κάποιες περιπτώσεις σε Linux υπάρχουν, όπου δε λειτουργεί το echo cancelation, με αποτέλεσμα η ποιότητα να είναι κακή όταν δεν έχουμε ακουστικά. Νομίζω ότι τώρα το PulseAudio διαθέτει δικό του echo cancelation, οπότε όποια εφαρμογή χρησιμοποιεί PulseAudio επωφελείται.