Δημοσιεύτηκε: 14 Αύγ 2013, 22:44
pc_magas έγραψε:Α) μπορώ να κάνω κάποιον να χρησιμοποιήσει linux παρόλο που είναι απλός χρήστης.
Ναι, αν του το στήσεις. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το αν θα παραμείνει απλώς χρήστης ή αν έχει την ικανότητα ή διάθεση να μάθει κάτι παραπάνω. Αν όχι ή θα αλλάξει λειτουργικό ή θα αναλάβεις χρέη συντηρητή συστήματος.
Μια σχετική απόκλιση υπάρχει στα παιδιά που πρωτοχρησιμοποίησαν υπολογιστή με linux, όπως η μικρή μου κόρη, που έμαθε κάποιες συνθήκες να τις θεωρεί φυσιολογικές.
Δεν αναφέρομαι σε περίπλοκες καταστάσεις όπως αυτές του fkol k4, αλλά σε απλά πράγματα, πχ αν έχει πρόβλημα με το γραφικό περιβάλλον να το σκοτώνει και να τρέχει
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo service lightdm restart
αντί να ακολουθεί την προσφιλή μέθοδο των windows και να πατάει reset.
Ήδη όμως από το παραπάνω παράδειγμα, καταλαβαίνεις ότι έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε, αφού βάλαμε τον χρήστη να ενεργήσει χωρίς γραφικό περιβάλλον.
pc_magas έγραψε:Β) Πως μπορεί ο Average Joe να τρέξει linux; Δηλαδή να γίνει "Το λειτουργικό του λαού";
Έχει τις προδιαγραφές, αλλά πρώτον θα χρειαζόταν όπως αναφέρθηκε την υποστήριξη των κατασκευαστών hardware.
Δεύτερον θα έπρεπε να ενδιέφερε και τους ίδιους τους developers, πράγμα το οποίο δε νομίζω ότι συμβαίνει (με εξαίρεση ίσως το Marc που μακροπρόθεσμα προσδοκά κέρδη).
Για την ώρα νομίζω ότι παραμένει ελαφρώς ελιτίστικο.
Αλήθεια, αν κάναμε μια έρευνα εδώ μέσα και πιάναμε μόνο μια παράμετρο, ας πούμε μορφωτικό επίπεδο των μελών του forum, πιστεύεις ότι θα είμαστε στο "μέσο όρο'.
Έχω την αίσθηση ότι τον υπερβαίνουμε κατά πολύ....