Δημοσιεύτηκε: 16 Αύγ 2013, 22:53
από Learner
Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα θα αναφέρω μόνο δυο προγράμματα με τα οποία (αν τα γνωρίζεις βέβαια) μπορείς να κάνεις «παπάδες»
  • Apparmor
  • Iptables
Το πρώτο προ-εγκατεστημένο και απενεργοποιημένο, το δεύτερο πρέπει να το εγκαταστήσεις. Και τα δυο απαιτούν καλές γνώσεις χειρισμού, διαφορετικά θα καταλήξεις να μην μπορείς καν να συνδεθείς σε μια σελίδα.

Σε ότι αφορά το παρακάτω
xXx έγραψε:Διαβάζοντας το προαναφερθέν άρθρο, το μυαλό μου πήγε στο εξής:
Το ίδιο το λειτουργικό να έχει "κρυφά" τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για τον "κάτοχο" σε τρίτους.

δεν μπορεί να υπάρξει αυτό στον ανοιχτό κώδικα (open source). Εσύ κι εγώ ίσως να μην το καταλάβουμε, αλλά υπάρχουν χιλιάδες χρήστες που γνωρίζουν και ασχολούνται με τον κώδικα, όπως επίσης υπάρχουν αρκετοί που γουστάρουν απλά να βλέπουν και να εξετάζουν τον κώδικα. Όταν ο κώδικας είναι διαθέσιμος σε όλους, απλά .. δεν μπορεί να κρυφτεί.
Κρυφτούλια στο ανοιχτό λογισμικό δεν μπορούν να υπάρξουν.

Ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η "διαρροή" πληροφοριών από το shopping lens του Ubuntu απευθείας στην Amazon. Launchpad bug: #1055952
Βλέπεις τι έγινε εδώ ; Με το που ενσωμάτωσε η Canonical την συγκεκριμένη υπηρεσία στο Ubuntu, άρχισε το ψάξιμο. Βρήκαν λοιπόν πως τα δεδομένα δεν περνάνε από τους servers της Canonical, αλλά πάνε απευθείας στην Amazon. Αμέσως αναρτήθηκε bug στο Launchpad και φυσικά έγινε γνωστό σε όλο το διαδίκτυο.
Προσωπικά δεν με επηρεάζει το συγκεκριμένο bug, γιατί από τις πρώτες ενέργειες που κάνω όταν εγκαθιστώ το Ubuntu, είναι να απεγκαταστήσω το Amazon, για δυο λόγους.
1) Δεν το χρησιμοποιώ (για αγορές)
2) Μου σπάει τα νεύρα όταν ψάχνω μια εφαρμογή και μου εμφανίζει 100 άσχετα αποτελέσματα.