Δημοσιεύτηκε: 30 Οκτ 2013, 21:56
από dim459
Αν και τα παραδείγματα δεν είναι και πολύ συμβατά (το ξεκαθαρίζω εξ αρχής, διότι βαριέμαι το κράξιμο), μου γεννήθηκαν ορισμένες "αιρετικές σκέψεις" τις οποίες και εκθέτω.
Δέχομαι ότι ένα λειτουργικό δεν είναι μόνο το γραφικό περιβάλλον του (αυτό εμείς το ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα), αλλά η εμπειρία χρήσης του εξαρτάται κυρίως από το γραφικό περιβάλλον του. Αν λοιπόν τα τελευταία χρόνια λέμε ubuntu, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών αντιλαμβάνεται unity, ασχέτως των πολλών εναλλακτικών λύσεων. Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι "πλήρεις" εναλλακτικές λύσεις θεωρώ μόνο το gnome shell και το KDE, ενώ τα υπόλοιπα χχχ-untu τα θεωρώ λύσεις ανάγκης.
Μέχρι τη 12.04 λοιπόν έτρεχες unity ακόμα και χωρίς "γκάζια" στα γραφικά, αφού υπήρχε το 2d και κατ' αυτόν τον τρόπο πάνω κάτω είχες την ίδια εμπειρία χρήσης και στις δύο περιπτώσεις.
Αν σε αυτό έπρεπε να κάνω ένα παραλληλισμό θα έλεγα μου θυμίζει τη Microsoft και το Aero, το οποίο δε σήκωναν όλες οι κάρτες γραφικών της εποχής, αλλά εν πάση περιπτώσει έτρεχες Vista και χωρίς Aero, χωρίς χτυπητές διαφορές.
Κατ' αυτόν λοιπόν τον τρόπο ένα σύστημα ικανότατο για βασικές καθημερινές λειτουργίες, όπως browsing, εφαρμογές γραφείου κλπ, μπορούσε να τρέχει το "κανονικό" ubuntu και όχι το ubuntu της "φτωχολογιάς".
Ε, μια ωραία μέρα λοιπόν βγήκε η 12.10, και χωρίς κάρτα ικανή για επιτάχυνση γραφικών, unity γιόκ. Για να μην το περιορίζω βέβαια στην Canonical, το ίδιο ισχύει και για τις διανομές που υιοθέτησαν το gnome shell.
Αυτήν τη μέρα λοιπόν θεωρώ ότι απαξιώθηκε ένας μεγάλος αριθμός υπολογιστών, ο οποίος όπως ξαναέγραψα ήταν ικανότατος στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών.
Αυτό που θέλω και πάλι να τονίσω είναι η σημασία του γραφικού περιβάλλοντος. Το να τρέχει Lubuntu και να έχει τον τελευταίο πυρήνα, δε νομίζω ότι λέει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Δε φαντάζομαι ότι είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που σπεύδουν να αναβαθμίσουν έκδοση από καημό να τρέξουν τον τελευταίο πυρήνα και φαντάζομαι ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός αυτών που θα καταλάβουν αν τρέχουν ένα πυρήνα πάνω ή κάτω. Την αλλαγή κατά κύριο λόγο θες να την κάνεις γι αυτό που βλέπεις και έστω αν ποτέ μου δε χώνεψα το unity, δε νομίζω ότι εμφανισιακά ακόμα και το 2d συγκρίνεται με το lxde (εκτός αν του βγάλεις τα ματάκια, όπως εγώ, ο sotos 21, ο Learner και μερικοί άλλοι).
Η Microsoft βεβαίως μπορεί να το πήγε ακόμα πιο πέρα, αφού αποκλείει εντελώς την εγκατάσταση, αλλά πιστεύω ότι με βάση τις παραπάνω σκέψεις από τη 12.10 και μετά οι υπολογιστές που προανέφερα κατ' ουσίαν δεν μπορούσαν να τρέξουν ubuntu αλλά "κάτι σαν ubuntu".
Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στο διηνεκές, όπως επίσης ότι τα κίνητρα στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικά, απλώς θεωρώ ότι ο απότομος αποκλεισμός μερίδας χρηστών δεν είναι προνόμιο μόνο της Microsoft, κατά τον ένα ή άλλο τρόπο συμβαίνει και στο δικό μας χωριό.