Δημοσιεύτηκε: 14 Απρ 2014, 10:37
από lucinos
madvinegar έγραψε:Ωραίος! Μου αρεσουν πολύ αυτά τα εγχειρήματα αναβίωσης παλαιών υπολογιστών! Εχω κανει κατι αντιστοιχο σε υπολογιστή με 64mb ram (!) όπου εβαλα Damn Small Linux.

Ανεβασε και καμια φωτο να το καμαρωσουμε!

και εγώ έχω τρέξει feather σε υπολογιστή με μόνο 32MB RAM. Ωστόσο είναι διαφορετική περίπτωση γιατί στον παραπάνω υπολογιστή εγκατέστησα κανονική σύγχρονη διανομή (debian wheazy). Τρέχει και το sparky πράγμα που είχα δοκιμάσει πριν. Αλλά ήθελα να ελαφρύνω ακόμα περισσότερο. Κατά την γνώμη μου 256MB RAM είναι το ελάχιστο αποδεκτό για ένα σύγχρονο λειτουργικό. Σε ακόμα πιο αρχαίους υπολογιστές πιστεύω δεν αρκεί να επιλέξεις σύγχρονες ελαφριές εφαρμογές αλλά πρέπει να κάνεις και μερικές ακόμα παραχωρήσεις (που τις κάνουν το DSL και το Feather όπως για παράδειγμα να κατέβεις σε πυρήνα 2.4 αντί για για την σύγχρονη σειρά. Η σειρά 2.4 υποστηριζόταν μέχρι το 2013 και από όσο καταλαβαίνω έχει σημαντικές ελλείψεις για τα σημερινά δεδομένα αλλά σε αντάλλαγμα μπορεί και τρέχει καλά σε αρχαίους υπολογιστές. Διανομές με την σειρά 2.6 προσωπικά δεν έχω καν καταφέρει να τις τρέξω σε τόσο αρχαίους υπολογιστές. Αλλά ο παραπάνω υπολογιστής δεν είναι αυτή η περίπτωση. Όπως βλέπεις τρέχει μια χαρά i686 πυρήνα τής νέας σειράς και έχω πρόσβαση στις σύγχρονες εφαρμογές τού debian. Η ιδέα είναι να τρέχει σύγχρονο λογισμικό και να παραμένει όσο γίνεται ελαφρύτερος.

EDIT: να προσθέσω ότι μια σύγχρονη διανομή σε υπερβολικά αρχαίο υπολογιστή (λιγότερα από 128ΜB RAM έχει πρόβλημα ακόμα και χωρίς γραφικό περιβάλλον για δύο λόγους
1) δεν κάθεται καλά (ή καθόλου) ο πυρήνας
2) ακόμα και αν κάτσει θα έχει προβλήματα πχ στις αναβαθμίσεις.
Οπότε θα έλεγα ότι σήμερα 128mb ram είναι το ελάχιστο για σύγχρονη διανομή όπου όμως η όποια δουλειά θα γίνεται από γραμμή εντολών και το γραφικό περιβάλλον θα υπάρχει μόνο για την πλάκα του. Και 256mb ram για να μπορεί να δουλέψει πρακτικά γραφικό περιβάλλον.

Τον netsurf τον προτείνω σε υπολογιστές με λιγότερα από 1gb ram καθώς σε γλυτώνει από αρκετή ραμ για απλές δουλειές (φόρουμ, wiki κλπ) οπότε μπορείς να τον ανοίγεις, να σερφάρεις για πληροφορίες με αρκετά ταμπς ανοικτά και ταυτόχρονα να κάνεις δουλειά στο libre office (πράγμα που θα ήταν πολύ προβληματικό για άλλους φυλλομετρητές) και παράλληλα μπορείς να έχεις έναν κανονικό φυλλομετρητή όπως ο firefox τον οποίο τον ανοίγεις μόνο για να δεις κάτι που δεν μπορείς στον netsurf (ο netsurf δεν υποστηρίζει javascript, html5, flash κλπ) Αυτό δεν το έχω δοκιμάσει στον παραπάνω υπολογιστή αλλά το κάνω σε υπολογιστή με 512mb ram (με sparky) και βλέπω ότι δεν ξεπερνώ σε χρήση το 50% ενώ αν σερφάρω κανονικά με iceweazel περνάω εύκολα το 80% το οποίο δεν είναι εντελώς απαγορευτικό αλλά είναι μεγάλο όφελος ενώ θα ήταν απαγορευτικό σε μόνο 256mb ram. Αν κάποιος έχει 1gb ram και πάνω δεν αξίζει και πολύ τον κόπο.