Δημοσιεύτηκε: 14 Ιαν 2015, 21:22
από koleygr
Ilias95 έγραψε:
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/
Δεν είναι ακριβώς διανομή, αλλά άμα τα καταφέρεις βάλε υψηλό στην υπογραφή. :P

Οι υπόλοιπες source-based: http://distrowatch.com/search.php?category=Source-based

Spoiler: show
koleygr έγραψε:με ενθουσιάζει η ιδέα να έχω τον κώδικα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιώ.

Γιατί ακριβώς;
Έχεις υπόψιν σου πόσο χρόνο θα τρως για να κάνεις compile κάθε πακέτο κάθε φορά που θα αναβαθμίζεται; (χώρια πόσο χρόνο θα φας την 1η φορά για όλα τα πακέτα)

Και τι εννοείς να «έχεις» τον κώδικα της εφαρμογής; Τον κώδικα κάθε εφαρμογής μπορείς να τον έχεις σε οποιαδήποτε διανομή, open source είναι άλλωστε.
Το θέμα είναι να επιλέξεις αν θα κάθεσαι κάθε φορά να τον μεταγλωττίζεις μόνος σου ή θα χρησιμοποιείς τα έτοιμα binaries που προσφέρουν οι κοινότητες.

Σε ευχαριστώ για τα link πολύ χρήσιμα... Πολύ ενδιαφέρον και το linux from scratch. Στο link που μου έδωσες ενα από τα δύο Gentoo ή Linux from scratch
το βγάζει να μην υποστιρίζει i686 αλλά πρέπει να είναι λάθος της σελίδας.

Βασικά και να περάσω κάποια από τις διανομές αυτές, δεν θα την περάσω για να τη χρησιμοποιώ (τουλάχιστον όχι στο desktop) αλλά για να μάθω
πως στήνεται ενα λειτουργικό λίνουξ... πώς εγκαθιστάς πακέτα και προγράμματα με compile... σε ποιούς φακέλους γράφει η κάθε σου εγκατάσταση
(για προγράμματα που χρησιμοποιώ) κλπ... Να μάθω δηλαδή και κατα τα άλλα στο desktop θα συνεχίσω να δουλευω debian based διανομές.

Παρόλα αυτά, αν μάθω να μεταγλωτίζω τον κέρνελ ίσως να φτιάξω με κάποιο τρόπο το καημένο το νετμουκάκι μου που δεν αντέχει ουτε καν
το debian και το lubuntu πλεον.

fkol k4 έγραψε:
Ναι, το Gentoo είναι η αλήθεια πως διατηρεί ένα ξεχωριστό πρεστίζ αάμεσα στις διανομές Linux και πως πολλοί θεωρούν «παράσημο» το να γίνουν χρήστες Gentoo.
βέβαια αυτό ισχύει περισσότερο για χρήστες που προσπαθούν να μάθουν τα ενδότερα του Linux, γιατί το 99% αυτών που ξέρουν από ένα ποσοστό και πάνω, το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι...Εικόνα
....
Για το τέλος, θα αφήσω αυτό:
Υποθέτω πως όλοι όσοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτούς. Η χρήση λοιπόν του υπολογιστή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία, να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε κτλ.
Σε κάποιο forum λοιπόν, σε μια τεταμένη συζήτηση μεταξύ χρηστών διαφορετικών λειτουργικών, κάποιος είχε πει την ατάκα «Άμα είναι ρε φίλε να κάθεσαι όλη μέρα να παίζεις με το conky για να λες εδώ πόσο έχεις φτιάξει το $(βάλε_εδώ_μια_διανομή_Linux_με_υψηλό_πρεστίζ)», τότε τσάμπα το έβαλες. Το θέμα δεν είναι το τι τρέχεις, είναι το τι το κάνεις με δαύτο...». Κάτι που αν και ελαφρώς κυνικό, δεν είναι και λάθος.

Σε ευχαριστώ για την αναλυτικότατη ενημέρωση... Όπως είπα και παραπάνω με ενδιαφέρει για να μάθω το λίνουξ και συμπληρώνω πως φτιάχνω
κάποια προγράμματα που θέλω να έχουν συμβατη και προβλεπόμενη συμπεριφορά σε όσο το δυνατόν περισσότερες διανομές λίνουξ. Το Gentoo
εκτός από την εκμάθηση, θα μου δείξει και τις πραγματικές ελάχιστες εξαρτήσεις των προγραμμάτων που φτιάχνω αλλά και των προγραμμάτων
που χρησιμοποιούν τα προγράμματά μου. Για να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το introduction to linux του edx και προσπαθώ να μάθω ότι μπορώ
για τα στάνταρ πρότυπα του filesystem στο λίνουξ ωστε να ξέρω πού θα πάνε τα βοηθητικά αρχεία των προγραμμάτων μου. Επίσης, με ενδιαφέρει
να κάνω compile αλλά και μεταρτοπές σε κάποια προγράμματα για να τα χρησιμοποιήσω στατικά ή να φτιάξω κάτι ανάλογο (και φυσικά μπορώ να το κάνω μεσω ubuntu) αλλά αν δε σε πιέζει κανενας δεν προχωράς και τοσο γρήγορα!

Ευχαριστώ
(και ένα on topic: Το kde είναι το περιβάλλον που θα έπρεπε να χρησιμοποιώ περισσότερο απ όλα αφού τη μισή μερα είμαι στον kile και την άλλη μισή
στο Qt αλλά παρόλα αυτά σε κανένα από τα λειτουργικά μου δεν έχω kde)