Δημοσιεύτηκε: 01 Οκτ 2017, 14:52
pc_magas έγραψε:Όταν αναζητώ 'terminal' στο μενού δεν εμφανίζει κάποια επιλογή για τερματικό. Το έλυσα εγκαθιστώντας τον Terminator που ούτως η άλλως τον χρησιμοποιώ.
Χμμμ.... δεν ξέρω γιατί, μόλις πληκτρολογώ term μου εμφανίζει αμέσως το konsole, όπως ονομάζεται το τερματικό στο kde.
Επίσης θα σου πρότεινα να μην αλλάξεις αμέσως τη ρύθμιση για το μονό κλικ, άφησέ τη λίγο καιρό και δες αν σε βολεύει. Από εμπειρία και σύμφωνα με τα γούστα μου βεβαίως, με εξυπηρετεί καλύτερα στην καθημερινή χρήση και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οδηγεί σε παραπάνω ενέργειες για να κάνεις κάτι (βασικά πιο συχνή χρήση του ctrl).
Κατά τ' 'άλλα, μιας και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά εδώ και χρόνια θα ξεκινούσα από το εξής :
Πάντα κουβαλούσε τη "ρετσινιά" ότι είναι βαρύ, το πιο βαρύ απ' όλα τα desktops. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκδόσεις να απενεργοποιηθούν κάποιες προεπιλογές, χάριν "ταχύτητας" ή κατανάλωσης πόρων, κάτι που μπορεί να ξενίσει τους νεοεισερχόμενους και κυρίους τους αρχάριους, στους οποίους εσύ δεν ανήκεις. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι οι προεπισκοπήσεις στον dolphin. Στις μέρες μας είναι ελαφρώς σπαστικό να μην έχεις άμεσα προεπισκόπηση στα αρχεία βίντεο ή στα έγγραφα, κάτι το οποίο κατά το παρελθόν γινόταν αυτομάτως με την εγκατάσταση του kde. Τώρα πρέπει να το επιλέξεις από τις ρυθμίσεις του dolphin και να δεις αν υπάρχουν εγκατεστημένα και τα απαιτούμενα πακέτα, άλλως να τα εγκαταστήσεις.
Σε γενικές γραμμές αυτή η τάση διέπει όλη τη λογική του τρέχοντος kde, μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν θα τα κάνει αν δεν του τα ζητήσεις εσύ και δεν το ρυθμίσεις σχετικά.
Όπως υποθέτω διαπίστωσες, οι ρυθμίσεις του είναι άπειρες και ελαφρώς χαοτικές. Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του. Μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο desktop, από την άλλη όμως προϋποθέτει μια σχετική διάθεση να ασχοληθείς με αυτές και πιθανώς να ψάξεις λίγο πως γίνονται κάποια πράγματα.
Προσωπικώς το θεωρώ το πιο πλήρες desktop και μάλλον το πιο ορθολογικό με βάση τα ελαφρώς συντηρητικά γούστα μου, αφού ακολουθεί την κλασσική λογική διάρθρωσης desktop υπολογιστή (μπορείς βεβαίως να του αλλάξεις τα φώτα) και όχι τη λογική desktop ταμπλέτας ή κινητού.
Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου το κάκιστο παρελθόν του στην εμφάνιση νέων εκδόσεων και για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι στον χρόνο που κυκλοφορούν.
Πραγματικά οι τύποι που εξελίσσουν το kde πάντα μου έδιναν την εντύπωση ότι καταλαμβάνονται από ενθουσιασμό για το νέο τους επίτευγμα και "αμολάνε" την νέα έκδοση χωρίς να έχει φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας ή σταθερότητας που θα έπρεπε, και όποιον πάρει ο χάρος.
Αυτό ήταν παροιμιώδες κατά τη μετάβαση από το 3 στο 4 και συνέβη και από το 4 στο 5 αν και όχι στον ίδιο βαθμό.
Τέλος, προφανώς δεν είναι το πιο διαδεδομένο desktop και οι προγραμματιστές όταν φτιάχνουν εφαρμογές δεν έχουν ακριβώς αυτό υπ' όψιν τους. Είναι σπάνιο να μην τρέχει κάποια εφαρμογή σε kde (νομίζω ότι το έχω συναντήσει κάποτε μόνο στο asunder και κάποια στιγμή διορθώθηκε) είναι όμως συχνότερο φαινόμενο να μην δείχνουν όπως θα έδειχναν πχ στο gnome. Σε αντιστάθμισμα βέβαια έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα σε native kde εφαρμογές, όπως πχ το k3b, το okular ή ακόμα και ο ίδιος ο file manager dolphin, οι οποίες κατ εμέ είναι πολύ ανώτερες και εξυπηρετικές από τις αντίστοιχες άλλων desktops.
Αυτά για την ώρα....