Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2024, 20:18
από dim459
Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι δεν τα έχω ακούσει, οπότε όσα σου γράψω είναι υποθέσεις από γενικότερη εμπειρία.
Η AKG είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αξιόπιστους κατασκευαστές όσον αφορά στα ακουστικά.
Κατά συνέπεια την τεχνογνωσία την έχει, οπότε ανάλογα με την κατηγορία τους δεν πρόκειται να βγάλει "πατάτα" μοντέλο.
Από την άλλη πρέπει να λάβεις υπ' όψιν ότι βρίσκονται στην κατηγορία των 50 ευρώ (δεδομένου ότι είναι μόνον ενσύρματα, προφανώς το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος του bluetooth συνηγορεί υπέρ του ήχου τους).
Δυστυχώς στον ήχο τα πράγματα είναι απλά, η ποιότητα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τιμή και από ένα σημείο και μετά, το "λίγο καλύτερο" κοστίζει πολύ-πολύ παραπάνω.
Όσα ακουστικά έχω ακούσει σε αυτήν την κατηγορία έχουν θέμα με την απόδοση του φάσματος συχνοτήτων.
Τα περισσότερα δεν έχουν μπάσο, ή ακόμα χειρότερα έχουν ρυθμιστεί προκειμένου να δίνουν μία ψευδαίσθηση μπάσου, η οποία κάνει μεν ένα σχετικό "ντάπα-ντούπα" αλλά μπουμάρει και πνίγει τις υπόλοιπες συχνότητες.
Επιπλέον όλα υστερούν στις μεσαίες συχνότητες και υπερτονίζουν τα πρίμα.
Δεν ξέρω άν έχεις δει ρύθμιση equalizer τύπου κάγκουρα, είναι το γνωστό σχήμα της "λεκάνης" αριστερά τα μπάσα ανεβασμένα, στο κέντρο οι μεσαίες χαμηλωμένες και δεξιά ανεβασμένα τα πρίμα.
Όπως σου είπα δεν περιμένω από τα AKG μεγάλες αποκλίσεις από τα παραπάνω, περιμένω όμως να παίζουν καλύτερα από άλλα αντίστοιχης τιμής.
Το τελικό ερώτημα είναι πάντα αν σου άρεσε αυτό που άκουσες.
Αν σε ικανοποίησαν έχει καλώς, το θέμα είναι να καλύπτουν το γούστο σου και κυρίως τις απαιτήσεις σου από τον ήχο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι για παράδειγμα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ακούν mp3 στα 320 kbps. Εγώ πάλι δυσανασχετώ αφόρητα και αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που γράφουν ότι δεν γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεταξύ lossy και lossless ήχου, είναι απλά κουφοί ή εξυπνάκηδες, ή ακούν μουσική σε καβουρδιστήρι.
Προφανώς έχω αρχίσει και ξεφεύγω από το ερώτημά σου.
Η τελική απάντηση είναι ως εξής : Αν σου άρεσαν και η γκάμα τιμής που μπορείς να κινηθείς είναι κάπου εκεί πάρτα.
Αν πάλι μπορείς τώρα ή στο κοντινό μέλλον να ανέβεις κατηγορία καλύτερα να το ψάξεις καλύτερα ή να περιμένεις.
Θα σου έλεγα γενικώς ότι τα "αξιοπρεπή" μοντέλα ξεκινούν κάπου στα 150 ευρώ.
Εκτός των πλαισίων της ερώτησής σου θα πρόσθετα και τα εξής.
Αν το isolation δεν είναι το ζητούμενο, σε χαμηλή τιμή είναι αρκετά πιθανό να βρεις buds που θα αποδίδουν καλύτερα το συχνοτικό φάσμα απ' ότι τα over ear.
Είχα συνειδητά αγοράσει δύο μοντέλα της JBL (η αλήθεια είναι ακριβότερα, γύρω στα 100 ευρώ), τα οποία ενώ είχαν πολύ καλό ήχο, αμφότερα σταμάτησαν να φορτίζουν, ευτυχώς εντός της εγγύησης.
Εν τέλει με το πιστωτικό κατέληξα να πάρω τα Airpods που τα είχε και η κόρη μου, εν γνώσει μου ότι υστερούν ελαφρώς στον ήχο σε σχέση με τα JBL αλλά είναι "μουλάρια" αντοχής και αξιοπιστίας.
Όπως κατάλαβες από το πρώτο μου post, σε εξωτερικό χώρο θέλω απλά να ακούω και να περνάει η ώρα, οκ και να μην είναι εντελώς της συμφοράς ο ήχος.
Εκεί λοιπόν buds που είναι και πιο βολικά στο μέγεθος.
Μέσα στο σπίτι τα over ear.
Δες και το review του What Hi Fi, είναι αρκετά αξιόπιστοι.
https://www.whathifi.com/akg/k72/review
Ελπίζω να σε βοήθησα.