Δημοσιεύτηκε: 30 Σεπ 2009, 17:12
από gio64bit
1. Τις προάλλες, πήγα σε φαστφουντάδικο φορώντας μια μπλούζα Ubuntu. Η κοπέλα στο ταμείο με ρώτησε: "Προγραμματιστής είσαι;" Η εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο για το Linux είναι ότι πρόκειται για τεχνική ενασχόληση, και όχι για εύχρηστο, ευέλικτο και ευπροσάρμοστο λειτουργικό σύστημα. Και, κρίνοντας από τον εαυτό μου, αν δεν ήμουν "γνώστης" των windows δεν ξέρω αν θα τολμούσα να ασχοληθώ μ' αυτό.

2. Τα πλεονεκτήματα του Linux είναι, για την πλειοψηφία του κόσμου, μικρότερης σημασίας από μειονεκτήματα όπως η έλλειψη παιχνιδιών και οδηγών για περιφερειακά.

3. Όπως λέει και ο simosx, ναι: και το Ubuntu, και το Linux γενικότερα, και το ελεύθερο λογισμικό γενικότατα. Προχτές έπεισα ένα φίλο που μόλις αγόρασε macbook να πετάξει το άθλιο iwork (που, σημειωτέον, έχει προβλήματα στην ανάγνωση αρχείων MSoffice) και να βάλει το openoffice. Του το κατέβασα, το έβαλε και είναι ενθουσιασμένος.

4. Η κοινότητα είναι ενεργή. Το βασικό πρόβλημα είναι, πάντοτε, η έλλειψη χρόνου. Αλλά ακόμα και σε διαπροσωπικό επίπεδο (όχι οργανωμένα, δηλαδή), νομίζω ότι πολλοί από μας κάνουμε ότι μπορούμε.

5. Mainstream με την έννοια της κυριαρχίας στην αγορά των desktop/laptop δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει το Linux -- "είναι πολλά τα λεφτά, Άρη". Αλλά μπορεί, με τις "εύκολες" διανομές, να κερδίσει ένα μερίδιο παραπλήσιο με αυτό της Apple, έτσι ώστε να αναγκαστούν οι κατασκευαστές περιφερειακών και οι πωλητές Η/Υ να πάψουν να το αγνοούν.