Δημοσιεύτηκε: 05 Δεκ 2009, 02:13
Apopas έγραψε:Πάντως να σας πω κάτι ρε παιδιά; Και στο 1999 να γυρίσει το Linux που κάθε διανομή με πέθαινε για να καταφέρω να γράψω ελληνικά και να δουλέψω το modem μου, στα windows, σε desktop χρήση, δεν γυρνάω. Πιο σημαντικός είναι ο ασπασμός της ιδεολογίας πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρο το σύμπαν του ελεύθερου λογισμικού παρά ο άρτος και θεάματα και η επιφανειακότητα των κλειστών συστημάτων. Τουλάχιστον εγώ θα νιώθω υποκριτής όταν σε μια συζήτηση μιλάω για ισότητα, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες αλλά όταν ανοίγω τον υπολογιστή μου (που αντιπροσωπεύει ολόκληρη την τεχνολογική και πολιτισμική εξέλιξη της εποχής μας) με τα windows, θα μοστράρω σε πρώτη μούρη ακριβώς το αντίθετο. Είναι σαν κάποιος να παλεύει για τα δικαιώματα των ζώων και στα πρώτα κρύα να φοράει γούνα.
Αυτά για τα οποία παλεύει το ελεύθερο λογισμικό βασίζονται σε βασικές ανάγκες του ανθρώπου που καμιά τεχνολογία και κανένα καλοσχεδιασμένο κουμπί στο interface του πιο δημοφιλούς προγράμματος δεν μπορεί να τα καλύψει. Και αν μπορέσει, τότε μάλλον κάτι έχουμε χάσει.
Θα μου πεις βέβαια, τι να κάνω, να ταλαιπωρούμαι για να υποστηρίζω απλά ιδέες; Ε, απ' ότι φαίνεται τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν και κάποιες θυσίες. Αλλά αν η θυσία μου τελικά, είναι απλά λίγο παιδεματάκι για να κάνω έναν εκτυπωτή να δουλέψει και το να μην παίξω το τελευταίο παιχνίδι με τα fancy γραφικά, ε δεν νομίζω ότι θυσίασα και κάτι σπουδαίο.
Με καταλαβαίνει κανείς ρε παιδιά;