Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτ 2011, 00:40
εδώ και μία βδομάδα έχω κάνει εγκατάσταση debian wheezy (testing) στο σταθερό και έχω εκπλαγεί από την σταθερότητα και από την ταχύτητα της διανομής (και να φανταστείτε δεν είναι ούτε καν stable όπως το ubuntu 11.10). Μία βδομάδα λοιπόν ήταν αρκετή ώστε να τα περάσω και στο laptop μόλις χθες... Προς το παρών τo debian testing έχει gnome 2.3 αλλά σύντομα θα αλλάξει σε gnome 3 και gnome-shell το οποίο το περιμένω πως και πως... Στην stable βέβαια έχει σταθερά το gnome 2.30 οπότε όποιος δεν θέλει μπορεί εκτός από 2.30 να έχει και μία πραγματικά stable έκδοση.... Επίσης ο λόγος που είχα φύγει από τα windows ήταν ότι δεν ήθελα η microsoft να αποφασίζει και να κάνει ότι θέλει στο λειτουργικό μου σύστημα και έτσι μόλις άλλαξα σε ubuntu ένιωθα απόλυτα ελεύθερος μέχρι που διαπίστωσα ότι πίσω από το ubuntu είχα άλλη μία εταιρία που λέγετε canonical και έπαιρνε αυτή αποφάσεις για το πως θα λειτουργεί το λειτουργικό μου... Στην αρχή προσπάθησα να το χωνέψω μιας και το λειτουργικό μου ήταν open source οπότε πίστευα ότι θα μπορούμε πάντα να το κάνουμε θέλουμε. Εννοείτε ότι αυτή την ελευθερία που σου δίνει το opensource την έχουμε ακόμη στο ubuntu. Όμως δεν έχουμε κάτι πολύ σημαντικό. Να παίρνουμε εμείς σαν κοινότητα τις αποφάσεις για το πως θέλουμε να είναι το λειτουργικό μας σύστημα... Και αυτό με πείραξε όταν η canonical αποφάσισε να βάλει ένα gui όπως το unity έχοντας στόχο να ικανοποιήσει τους νέους χρήστες αγνωόντας τόσους άλλους παλιούς χρήστες. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να αλλάξω σε debian. Και τώρα νιώθω πάλι αυτή την ελευθερία που ένιωθα όταν έφυγα από τα windows για να έρθω στο linux. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα... Ξέρω σίγουρα ότι στο σύντομο μέλλον θα έχει και το debian gnome 3 και gnome-shell αλλά ξέρω ότι αυτή είναι κοινή απόφασαση όλων των χρηστών του debian οπότε ξέρω ότι η πλειοψηφία όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει... Επίσης ξέρω ότι η μετάβαση στο gnome-shell θα γίνει ομαλά, αφού μέχρι να βγεί η επόμενη stable έκδοση με gnome 3, το πιο πιθανόν να έχει ωριμάσει αρκετά το gnome3 - gnome-shell αφού θα έχουν περάσει 2 χρόνια περίπου από την επίσημη κυκλοφορία του... Επίσης ξέρω ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακάνω καθαρή εγκατάσταση πλέον ή έστω και αναβάθμιση, αφού η διανομή που έχω βάλει είναι rolling release. Δηλαδή ότι ζητούσα από το λειτουργικό μου σύστημα. Σίγουρα θα έχω πιο παλιές εκδόσεις των πακέτων όμως δεν θα έχω κανένα απολύτως rc bug και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την σταθερότητα του λειτουργικού ο οποίος είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο επέλεξα το linux καθώς η σταθερότητα είναι κάτι από το χαρακτηρίζει απόλυτα...