Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2013, 11:41
από fkol k4
sotos21 έγραψε:Φίλιππα αν κατάλαβα καλά δεν αναφέρεται στην 11.10 (λέει ότι είναι βαριά) αλλά στην ακατονόμαστη.

Όπου και να αναφέρεται, ισχύουν τα ίδια.
Όσο βελτιώνεται ο κώδικας, βελτιώνονται και οι επιδόσεις. Αυτό ισχύει και για το GNOME, και για το Unity, και για το KDE, και για τον πυρήνα Linux και για οτιδήποτε.
Το ότι η 10.10 με gnοme 2.32 έτρεχε καλά σε παλιά μηχανήματα δεν οφειλόταν στο ότι το gnοme 2.32 ήταν καλύτερο ή «ελαφρύτερο» από το σημερινό gnome, αλλά στο ότι είχε μείνει οπτικά στην εποχή του Windows XP και δεν χρησιμοποιούσε τίποτα.
Ήταν δηλαδή κάτι παλιό.

Και τότε όμως αν φόρτωνες εφέ, το μηχάνημα σερνόταν (το έλεγαν άλλωστε και όλοι οι οδηγοί με τους κύβους και τις φωτιές).
Η μόνη διαφορά είναι πως το τωρινό GNOME δεν έχει «παλιό» mode, όπως είχε το gnοme 2.32. Αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση, δεν έχει «βαρύνει» η διανομή, απλά κάνει περισσότερα.

Σε εμένα που έχω ένα μηχάνημα που πριν από 4-5 χρόνια θεωρούνταν βασικό, δηλαδή τώρα αργό, όλες οι σύγχρονες διανομές είναι απλά ταχύτερες από όλες τις παλιές. Τι είναι αυτό που βάρυνε;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το KDE.
Από την έκδοση 4.10 και μετά, το KDE είναι φανερά πιο γρήγορο από όλα τα προηγούμενα. Το 2011 όταν άνοιγες εφαρμογή στο KDE περίμενες 5-6 δευτερόλεπτα να ανοίξει, τώρα πια ανοίγει στη στιγμή.
Και πάλι όμως δεν θεωρείται ελαφρύτερο από το GNOME, γιατί τα πάντα βελτιώνονται ταυτόχρονα.

Έχω βαρεθεί να βλέπω παντού το ίδιο παραμύθι για τις «βαριές» διανομές και τα βαριά περιβάλλοντα εργασίας (και βέβαια παίρνει κι άλλα η μπάλα, όχι μόνο το Ubuntu) από κόσμο που δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει να μάθει πέντε πράγματα, παρά μόνο να αναπαράγει ότι λένε οι περισσότεροι άσχετοι.
Εξάλλου, Τι είναι ένα «ελαφρύ περιβάλλον εργασίας»;