Δημοσιεύτηκε: 13 Αύγ 2008, 15:16
από Angelfire
ilpara έγραψε:Simosx νομίζω ότι η ποιότητα του screenshot σε οδηγεί στο λάθος συμπερασμα ότι σε ubuntu φαίνονται οι γραμματοσειρές καλύτερα από ότι σε windows και αυτό επειδή δεν είναι σε full size. Το αντιλαμβάνεσαι αν έχεις ενεργοποιημένα τα visual effects και κάνεις zoom.

Το πρόβλημα είναι ότι σε windows κάθε γράμμα σχηματίζεται "καθαρό-λεπτό" με σχεδόν 1 πίξελ το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας την γραμμή, ενώ στο linux κάθε γράμμα σχηματίζεται "θολό-παχύ" με συμπλέγματα πίξελ το ένα δίπλα στο άλλο, με σκιά-μουτζούρα γύρω από κάθε γράμμα. Το είχα ζήσει σε laptop με ανάλυση 1024Χ768 με amd κάρτα του 2002. Μάλιστα είχα πάει και από το εργαστήρι του Hellug στην Καλλιθέα όπου επειδή κάθε παιδί είχε τον Η/Υ του με linux (ή / και windows) είχαμε αρκετό δείγμα για να κάνουμε την σύγκριση και είχαμε διαπιστώσει όλοι ποιο είναι το πρόβλημα, συνεπώς δεν είναι υποκειμενική κρίση, απλώς οι χρόνιοι και αποκλειστικοί χρήστες ubuntu σε μέτρια ανάλυση το συνηθίζουν και μετά από κάποιο καιρό αδυνατούν να το αντιληφθούν. Μάλιστα όταν το έζησα, πέρασα και από τα δύο στάδια, δηλ στην αρχή το θεωρούσα φοβερά ενοχλητικό, μετά από μήνες το είχα σχεδόν ξεχάσει. Αλλά ακόμα και υποκειμενικό να είναι, νομίζω ότι ένα λειτουργικό με την ποιότητα του llinux πρέπει να επιτρέπει στον χρήστη να απεικονίζονται οι γραμματοσειρές όπως ο ίδιος προτιμά.

Θυμίζω ότι με δική μου πρωτοβουλία είχε συζητηθεί στη λίστα τον Μάρτη'07, δείτε εδώ να μην τα ξαναγράφω 1: μη ικανοποιητική απεικόνιση γραμματοσειρών ιστοσελίδων και αρχείων κειμένου και 2: μη ικανοποιητική απεικόνιση γραμματοσειρών ιστοσελίδων και αρχείων κειμένου αλλά δεν είχαμε καταλήξει σε κάποια λύση.
Το μόνο που είχα καταφέρει ήταν να βάλω στο System -> Preferenves -> Appearance -> Fonts Tahoma 9 και να παίξω λίγο με τα smoothing , hinting, σε resolution 96 πάντα, καθώς και σε open office Tools -> Options -> View να παίξω λίγο με τα pixels από τα οποία αρχίζει το antialising. Δεν κατάφερα σπουδαία πράγματα, και με το καιρό το συνήθισα.

Θυμάμαι όμως πόσο πολύ(!) με είχε ενοχλήσει ως νέο χρήστη linux πρώην χρήστη windows, σε βαθμό που σκεφτόμουν αν άξιζε η μετάβαση... Μάλιστα το είχα googlάρει και είχα διαπιστώσει ότι δεν ήμουν ο μονος. Συνεπώς είναι θέμα που δεν πρέπει να το προσπερνάμε επειδή με τον καιρό το συνηθίζεις (και αυτό αν δουλεύεις 100% σε linux, διότι αν κάποιος υποχρεωτικά δουλεύει και σε windows τότε δεν νομίζω ότι το ξεπερνα).

Άλλαξα laptop τον Μάρτη'07. Πλεόν η ανάλυση είναι είτε 1920Χ1200 ή 1680Χ1050 δηλ υψηλή. Σε αυτή την ανάλυση το ubuntu απεικονίζει τις γραμαμτοσειρές μια χαρά(!), σχεδόν όπως και τα windows, δηλ κάθε γράμμα σχηματίζεται "καθαρό-λεπτό" με σχεδόν 1 πίξελ το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας την γραμμή. Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει σε ανάλυση 1024Χ768. Είναι λύση να αλλάζεις Η/Υ για να πας σε μεγαλύτερη ανάλυση? Όχι! Απλώς το αναφέρω ως προσδιοριστικό του προβλήματος.

πφφφ τα είπα , αξίζει να δωθεί η δέουσα σημασία στο παρόν θέμα!

Αρα η μονη λυση ειναι να αγορασω καινουργιο laptop με μεγαλυτερη αναλυση για να λυθει το θεμα ?