Δημοσιεύτηκε: 22 Νοέμ 2011, 22:18
από Dimitris
Επειδή λατρεύω τις συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού δε μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μη συμμετάσχω. Θα πρότεινα μια διαφορετική οπτική γωνία στις γλώσσες προγραμματισμού. Αυτή της lisp. H εξελικτική πορεία των γλωσσών προγραμματισμού, μέσα από το φακό της lisp είναι:
FORTRAN -> C -> perl -> python -> ruby -> lisp
και κάπου ενδιάμεσα βρίσκονται και όλες οι υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει ότι η lisp ήδη από το 1958 είχε όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού. Για παραδείγμα τα closures είναι ένα χαρακτηριστικό που εμφανιστήκε σε άλλες γλώσσες πλην της lisp σχετικά τελευταία. Εγώ προσωπικά δε χρησιμοποιώ lisp στη δουλειά μου, αλλά έχω 1 project στον ελεύθερο χρόνο που τη χρησιμοποιώ. Παρόλ'αυτα είναι ίσως η πιο ισχυρή γλώσσα προγραμματισμου. Δεν πρέπει να μπλέκουμε όμως την ισχύ με τη δημοτικότητα μιας γλώσσας. Για τη δημοτικότητά της ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, πχ. αν κρύβεται κάποια εταιρία πίσω από τη γλώσσα, ή το πόσο εύκολη είναι στην εκμάθηση.

Εν τέλει θα πρότεινα τη χρήση όσο το δυνατόν "υψηλότερων" γλωσσών προγραμματισμού, γιατί ακόμη και η επιλογή, πχ. της C εναντι της python λόγω ταχύτητας, είναι πρόωρη βελτιστοποίηση. Και όλοι ξέρουμε πώς η πρόωρη βελτιστοποίηση είναι μια λάθος αποφαση, σωστά; Γενικά οι γλώσσες perl, python, ruby είναι στέρεες αποφάσεις. (Εγώ έχω μια αντιπάθεια προς τη php)