Δημοσιεύτηκε: 05 Δεκ 2011, 19:00
Κανονικά όταν έγραψα το προηγούμενο δεν είχα σκοπό να ξαναπαντήσω αλλά μετά την απάντηση τού migf1 οφείλω κάποιες εξηγήσεις. Κατ αρχήν το ότι γνωρίζει C φαίνεται από τα γραφόμενά του, αλλού είναι το πρόβλημα. Ειδικά το δεύτερο σκέλος στην υπερβολικά θερμή έκφρασή μου εξ αρχής δεν ήταν μπηχτή σε άγνοια, ήταν αναφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά που λένε οι άλλοι. (οκ πάλι μπηχτή είναι αλλά διαφορετικού είδους). Γράφει ότι η καλύτερη γλώσσα είναι τα bindings και τον ανάγκασα να το γράψει τουλάχιστον τρεις φορές. Μήπως όμως εγώ (και όλος ο κόσμος θα ήθελα να πιστεύω) το βρίσκω εξίσου αυτονόητο; Διαφώνησα σε αυτό; Διαφώνησα ότι οι μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και φυσικά σε αυτή περιλαμβάνεται και η C; Πού είναι το πρόβλημά μου; Κάπου όμως αισθάνομαι ότι ζω σε τελείως διαφορετικό κόσμο. Ο τρόπος που το θέτει σε κάνει να πιστεύεις ότι για κάθε τι κάποια γλώσσα είναι καταλληλότερη, και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη γλώσσα για τον κατάλληλο σκοπό. Εγώ ζω σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Στον δικό μου κόσμο επίσης ανάλογα με τον σκοπό υπάρχουν καλές και κακές επιλογές γλωσσών αλλά αυτό συχνότατα δεν το ξέρω εκ τών προτέρων. Δεν ξέρω εκ τών προτέρων τι γλώσσα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και πού. Αυτό το ανακαλύπτω στην πορεία. Και όταν έχεις πράγματα να ανακαλύψεις στην πορεία η C δεν είναι συνήθως τόσο καλή επιλογή. Για αυτό και εγώ επανέλαβα τόσες φορές ότι καλό είναι να κατεβαίνει κάποιος σε μια γλώσσα όπως η C μόνο όταν ξέρει πολύ καλά τι κάνει, αλλιώς μια διερμηνευόμενη γλώσσα θα τον βοηθήσει πολύ περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί να γράψεις και κώδικα σε C αλλά θα ξέρεις γιατί το κάνεις και θα είσαι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος για να το κάνεις σωστά και αποτελεσματικά. Το ιδανικό για μένα είναι τα προγράμματα σε C να ακολουθούν αυστηρά τούς κανόνες "compactness" και "orthogonality" όπως εξηγούνται στο taoup. Έριξα μια ματιά στο βιβλίο τού K.N. King και ο πρόλογος και η εισαγωγή του με εντυπωσίασε (εξαιρετικός από κάθε άποψη). Στην εισαγωγή του έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τής C, με τα οποία όσο περνάει από την αντίληψή μου βρίσκομαι σε απόλυτη συμφωνία με τον συγγραφέα.