Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2011, 14:21
από Dimitris
Καλημέρα,
είσαι πάντως στο σωστό δρόμο. H perl έχει παράξενη σύνταξη. Δε θα την πρότεινα. Δοκίμασα να τη μάθω και τα ιδεογράμματα μου φάνηκαν πιο κατανοητά. Η python και η ruby είναι σχεδιασμένες να είναι ωραίες. Και οι δύο είναι εύκολες στην εκμάθηση. Τα πλεονεκτημάτα της καθε μιας βρίσκονται στις βιβλιοθήκες που είναι διαθέσιμες. Μερικά παραδείγματα.

python:
* django, pylons, turbogears για web development. Εχω δοκιμάσει μόνο το django. Το rails framework της ruby μου άρεσε περισσότερο.
* numpy, scipy, sympy, κ.α. για αριθμητικές μεθόδους/ μαθηματικά

ruby:
* rails για web development. Είναι απλά κορυφαίο!

Στο forum υπάρχουν μαθήματα για python. Στο περιοδικό ubuntistas μερικά άρθρα για ruby. Στο υπόλοιπο διαδίκτυο άπειρες πληροφορίες.

Όπως είπε ο Paul Graham, η εξέλιξη των γλωσσών είναι κάπως έτσι perl --> python --> ruby --> lisp. Η ruby θεωρείται ως ένα πάντρεμα της perl (50%) και της smalltalk (50%) κρατώντας μόνο τα θετικά και των δύο γλωσσών. Σε python ήταν γραμμένος ο πρώτος web crawler της google, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την python εκτενώς.

Γενικά αν μάθεις τη μία πολύ καλά δε θα έχεις πρόβλημα να μάθεις και την άλλη. Θα σου πρότεινα να δεις για ποια εφαρμογή ενδιαφέρεσαι και να ψάξεις ποια από της δυο έχει την καλύτερη βιβλιοθήκη.