Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2011, 14:32
έγραψε:Γιατί όχι Perl;
Αν δεν το ξέρατε ήδη, η Perl είναι μια ακόμα εξαιρετικά ισχυρή, δημοφιλής, ανοικτού κώδικα, διερμηνεύσιμη γλώσσα προγραμματισμού.
Αν είχατε προσπαθήσει ποτέ να γράψετε ένα μεγάλο πρόγραμμα σε Perl, θα είχατε απαντήσει αυτή την ερώτηση από μόνοι σας! Με άλλα λόγια, τα προγράμματα σε Perl είναι πολύ εύκολα όταν είναι μικρά, και η γλώσσα διαπρέπει σε μικρά hacks και σενάρια εντολών που "κάνουν τη δουλειά τους". Ωστόσο, γρήγορα γίνεται ανυπόφορη όταν αρχίσετε να γράφετε μεγαλύτερα προγράμματα, και μιλάω από την προσωπική μου εμπειρία δημιουργίας μεγάλων προγραμμάτων σε Perl για τη Yahoo!
Συγκρινόμενα με την Perl, τα προγράμματα σε Python είναι σίγουρα πιο απλά, πιο καθαρά, πιο εύκολα στη συγγραφή και άρα πιο κατανοητά και εύκολα στη συντήρηση. Πραγματικά θαυμάζω την Perl και τη χρησιμοποιώ καθημερινά για διάφορα πράγματα αλλά όταν γράφω ένα πρόγραμμα πάντα αρχίζω να το σκέφτομαι με τους όρους της Python επειδή έχει γίνει τόσο φυσική για μένα. Η Perl έχει υποστεί τόσα πολλά hacks και αλλαγές, που μοιάζει σαν να είναι η ίδια ένα τεράστιο (αλλά πολύ τεράστιο) hack. Δυστυχώς, η επερχόμενη Perl 6 δε φαίνεται να φέρνει καθόλου βελτιώσεις σ' αυτό τον τομέα.
Το μοναδικό και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που νομίζω ότι έχει η Perl, είναι η τεράστια βιβλιοθήκη CPAN -η Comprehensive Perl Archive Network. Όπως υπαινίσσεται και το όνομα, αυτή είναι μια γιγαντιαία συλλογή από αρθρώματα της Perl και είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσει κανείς το μέγεθος και το βάθος της -μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε σ' έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας αυτά τα αρθρώματα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Perl έχει περισσότερες βιβλιοθήκες από την Python είναι γιατί υπάρχει εδώ και πολύ περισσότερο καιρό από ότι η Python. Εντούτοις αυτό φαίνεται να αλλάζει με το ολοένα αυξανόμενο Ευρετήριο πακέτων της Python.
Γιατί όχι Ruby;
Αν δεν το ξέρατε ήδη, η Ruby είναι μια ακόμα δημοφιλής, ανοικτού κώδικα, διερμηνεύσιμη γλώσσα προγραμματισμού.
Αν χρησιμοποιείτε ήδη τη Ruby και σας αρέσει, τότε χωρίς αμφιβολία σας προτείνω να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε.
Για τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα μάθουν Python ή Ruby, τότε σας προτείνω την Python, καθαρά από την άποψη της ευκολίας εκμάθησης. Προσωπικά το βρήκα δύσκολο να κατανοήσω τη γλώσσα Ruby, αλλά όλοι οι άνθρωποι που την καταλαβαίνουν εξυμνούν την ομορφιά της γλώσσας. Δυστυχώς, εγώ δεν είμαι τόσο τυχερός.
Τώρα... μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτώ...