Δημοσιεύτηκε: 24 Ιουν 2011, 12:37
από UnKnown96
medigeek έγραψε:Off topic:
UnKnown96 έγραψε:Υπάρχουν κιάλες compiled γλώσσες;

Vala. Μετατρέπει Vala (μοιάζει με C#) σε καθαρή γλώσσα C. :)

UnKnown96 έγραψε:
Έχω καταλήξει ότι η καλίτερη Interpreted είναι η Ruby για εμένα αλλά δεν μπόρεσα να βρω άλλες compiled που να μπορούν να φτιάξουν Executable για Windows (.exe) και Linux (αύτα δεν έχουν κατάληξη...).

Ενδιαφέρον, πως το κάνεις αυτό;

Στην C δεν γράφεις κώδικα σε ένα έγγραφο και μετά το ανίγεις. Πρεπει πρώτα να γίνει Compile.
Όταν κάνεις compile ένα πρόγραμμα στη C από μόνο του δημιουργεί ένα executable που λέγεται a.out, αυτό το μετονομάζεις όπως θέλεις.
Δεν είναι script που μπορείς να το κάνεις edit και να δεις τον κώδικα, διότι για να γίνει executable μετατρέπεται σε γλώσσα μηχανής.
Αυτό το executable του βάζω και κατάληξη .exe αν θέλω και θα δουλέψει πάλι ακόμα και σε Linux μιας και έγινε Compile πάνω σε αυτό...
Πάντως ποτέ δεν δίνω σκέτο executable διότι μετά το πρόγραμμα είναι closed source... κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου.
Στα Παντζούρια γιαυτό είναι τόσο διάσημη η C και η άλλες γλώσσες που χρειάζονται Compile και είναι βασισμένες σε αυτή.

Βλέπω ότι ξέρεις python bash και perl...
Όλες είναι Interpreted, οπότε δεν μπορείς να κάνεις executable και να κρύψεις το αρχείο με το source όταν σου χρειαστεί.
Αναγκάζεσαι παρόλα αυτά, να δώσεις το έγγραφο με τον κώδικα για να μπορεί ο άλλος να το χρησιμοποιήσει και χρειάζεται και τον Interpreter της ανάλογης γλώσσας για να το ανίξει ενώ με τα Compiled προγράμματα αφού είναι έτοιμα σε γλώσσα μηχανής, ο άλλος τα ανοίγει χωρίς κάμια γλώσσα εγκατεστιμένη, αρκεί να έχει το ίδιο λειτουργικό με αυτόν που έκανε Compile τον κώδικα.Ή αν είναι open source να κάνει τον κώδικα compile στο λειτουργικό του αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ασυμβατότητες που λύνονται σχετικά εύκολα αν έχεις μια βασική εμπειρία στην συγκεκριμένη γλώσσα.