Δημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2008, 11:20
από malos
Καλημέρα Ubuntάδες :)
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον ήχο .... αλλά .... όχι ως προς τη χρήση του στον υπολογιστή μου !
Ως προς την γνώση περί αυτού. Βάζω εδώ το θέμα επειδή δεν έχω και ξεκάθαρο στο μυαλό μου που ταιριάζει το θέμα αυτό (όχι ότι έχω και πολλά ξεκάθαρα στο μυαλό μου :D ) .

Σκέφτηκα λοιπόν να γραφτεί στα Ελληνικά από έναν καλόν άνθρωπο :roll: ή από μένα (αλλά με κάργα βοήθεια ή καθοδήγηση ή εποπτεία) ένα άρθρο στο περιοδικό ή στην ενότητα με τα tutorials (δεν ξέρω! Πείτε τη γνώμη σας)
που θα έχει να κάνει με τον ήχο στο linux.
Τι εννοώ.
Έχουμε δει πολλές φορές τους όρους ALSA, OSS, Pulseaudio, /dev/dsp, hw0,0 ή 0,1 κλπ, αλλά κάποιοι που δεν ξέρουν αγγλικά (όπως η αφεντομουτσούνα μου) δυσκολεύονται να κατανοήσουν πράγματα.
Το ερέθισμα το πήρα ορμώμενος από το πρόγραμμα audacity όπου ήθελα να γράψω δική μου φωνή σε κάποιο υπάρχον τραγούδι mp3 (δεν λέω ποιας τραγουδίστριας :D ) και δεν έβλεπε το μικρόφωνο.
Ψάχνοντας στο google βρήκα ένα νήμα κάποιων παιδιών ξένων και το έλυσα το ζήτημά μου. (Πως δουλεύω τα αγγλικά όταν βρεθώ στην ανάγκη ε !!! :D ) . Απλά εγκατέστησα το audiooss (αν θυμάμαι καλά πως λέγεται) και απεγκατέστησα το jackd (αν θυμάμαι επίσης). Τέλος πάντων δεν είναι αυτό όμως το θέμα.
Το θέμα είναι ότι έκανα κάτι μπακάλικο, με την έννοια ότι ... ναι μεν το έλυσα αλλά δεν θα ήταν καλό να ήξερα (και ο καθένας) τι ακριβώς έχω κάνει ;

Έχω gnome. Στο εικονιδιάκι στην περιοχή ειδοποιήσεων όπως ξέρουμε σχεδόν όλοι ανοίγεις τις ρυθμίσεις έντασης. Όμως σε μία επιλογή που έχει "αλλαγή συσκευής" τι εννοεί; Εγώ μία κάρτα ήχου έχω (μόλις έμαθα και την εντολή στην κονσόλα για να τη δω asoundconf list ) .
Δεν το ρωτάω το παρα πάνω. Απλά ως παράδειγμα το φέρνω για τα είδη σύγχισης που μπορεί να έχει ο κάθε νέος χρήστης.
Μπήκα και στο http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page αλλά με τα αγγλικά δεν βγάζω εύκολα άκρη.
Βέβαια αν είναι ανάγκη και με τη βοήθεια του babel θα γίνει δουλειά !

Όμως - και αυτή είναι η πρόταση - πως θα μπορούσαμε να διαφωτίσουμε τον καθένα γενικά περί αυτής της γνώσης ;

Ευχαριστώ ;)

Κάνω και μια επεξαργασία παραπάνω στο post μου για να θέσω σκόπιες ερωτήσεις για να καταλάβετε (όχι για να απαντηθούν)
Το Alsa από το όνομά του είναι ένα σύστημα. ΟΚ ! Περιέχει drivers ; Αρχεία conf ; Είναι και δαίμονας ; Είναι υπηρεσία που την σταματώ στο init.d ;
Το pulseaudio είναι κάτι άλλο; (Παρατηρώ ότι και τα δύο τρέχουν στον υπολογιστή μου).
Το OSS είναι παλιότερο του alsa που έκανε τα ίδια πράγματα.
Στο αλλαγή συσκευής στον ελεγκτή έντασης μυ έχει και analog device. Έχω κάτι τέτοιο στο hardware μου ;
Σε άλλες διανομές θυμάμαι το " η μηχανή xine είναι απασχολημένη " :?:

Τέτοια πράγματα.

Βέβαια παιδιά καταλαβαίνω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι και τόμοι εγκυκλοπαίδιας ως προς τον όγκο πληροφορίας τους. Αλλά ζητώ αν θα μπορούσε να γίνει μία καλή εισαγωγή και μία ορθόδοξη ταξινόμηση ώστε να είναι λειτουργικές οι πληροφορίες και να μπάζουν σωστά τον χρήστη στη γνώση για τον ήχο .

Ευχαριστώ και πάλι.