Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2012, 03:05
από eliasps
Off topic:
Chris_th έγραψε:Εσύ πως έκανες την διαδικασία αναβάθμισης; Μέσω ubuntu;

Όχι, το 2009 που έγινε αυτό είχα Dual-boot Windows-Ubuntu και έκανα την αναβάθμιση από το Windows. Μάλιστα, τότε ήταν η τελευταία φορά που είχα εγκατεστημένο Windows στον προσωπικό μου υπολογιστή.
Την επόμενη μέρα, αφού το είχα χαλάσει το laptop, το πήγα στο κατάστημα από όπου το είχα αγοράσει και μου είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για να διορθωθεί.

Chris_th έγραψε:Επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση του BIOS δεν μπορεί να γίνει με κάποιον τρόπο αν δεν πετύχει η αναβάθμιση; Θα μιλήσω τηλεφωνικά με την toshiba και αν δεν καλυφθώ πλήρως για την διαδικασία δεν θα την κάνω. Αλλά σε περίπτωση που γίνει στραβή δεν διορθώνεται στο service της εταιρίας;

Ανάλογα την στραβή. Το πρόβλημα είναι ότι άμα υπάρξει κάποιο σφάλμα στην ROM, μπορεί να είναι αδύνατον να διορθωθεί, ακόμα και από την εταιρεία.
Το 90% των σφαλμάτων, δεν διορθώνονται.

H μνήμη ROM, στην οποία είναι αποθηκευμένο το BIOS, είναι ένα chip ενσωματωμένο στην motherboard του υπολογιστή.

Άμα χαλάσει η ROM, ουσιαστικά αχρηστεύεται ολόκληρη η motherboard. Kαι αφού μιλάμε για laptop, όπου τα πάντα είναι ενσωματωμένα στην motherboard, αχρηστεύεται ολόκληρο το laptop.

Το BIOS (Basic Input-Output System) είναι ο πρώτος κώδικας που εκτελείται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Kαι αφού κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, τότε αρχίζει η εκκίνηση του λειτουργικού. Άμα το BIOS "χαλάσει" από αποτυχημένη αναβάθμιση, τότε ο έλεγχος δεν θα ολοκληρωθεί και δεν θα γίνει εκκίνηση του λειτουργικού. Ακόμα και LiveCD να βάλεις, πάλι θα χρειαστεί το BIOS για να ξεκινήσει. Όπως καταλαβαίνεις, το BIOS έχει πρωτεύουσα σημασία για την εκκίνηση του υπολογιστή.

Κάπου είχα διαβάσει για κάποια συγκεκριμένα συστήματα, ότι έχουν έναν διακόπτη επάνω στην motherboard για επαναφορά του BIOS σε περίπτωση σφάλματος.
Ακόμα και να έχεις εσύ ένα τέτοιο σύστημα BIOS recovery, θα χρειαστεί να "λύσεις" το laptop, ώστε να αποκτήσεις πρόσβαση στην motherboard.
Όπως και να 'χει, δεν αξίζει να το ρισκάρεις.

To καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι αυτό που είπες.
Πάρε τηλέφωνο, ή επικοινώνησε με κάποιον τρόπο με το service της toshiba για να μάθεις λεπτομέρειες για το BIOS που έχει ο υπολογιστής και για το αν υπάρχουν τεχνικές επαναφοράς, σε περίπτωση που πάει στραβά μία αναβάθμιση.
Μπορείς να μάθεις ακριβώς ποιά έκδοση του BIOS χρησιμοποιείς και να ψάξεις να βρεις κάποιο user manual στο internet.
Επίσης, μπορείς να κάνεις και αυτό που σου είπε ο the_eye, να επικοινωνήσεις μέσω e-mail με την εταιρεία.

Chris_th έγραψε:Ή μήπως να το δοκιμάσω και αν κάτι πάει στραβά ευκαιρία να πάρω καινούριο laptop με φουξ καπάκι έτσι για αλλαγή;

:shifty:

Άμα πιστέυεις ότι το θέμα χρειάζεται πιο εκτεταμένη συζήτηση, δημιούργησε νέο νήμα για απορίες, ενημερώσεις, προτάσεις και συζήτηση για το BIOS γενικά. Για να μην δίνουμε έκταση σε offtopic συζήτηση.