Δημοσιεύτηκε: 21 Οκτ 2011, 15:09
lucinos έγραψε:2010 έγραψε:Δυστυχως παρατηρω σιγα-σιγα μια ταση εξομοιωσης προς τα Windows οσον αφορα τη δυνατοτητα ρυθμισεων και την παραμετροποιηση του συστηματος.
Π.χ. στο Ubuntu 11.10 το να τροποποιησεις τον Launcher ειναι ολοκληρο θεμα, το Synaptic και ο Configuration Editor δεν ειναι εγκατεστημενα.
Συμφωνώ, αλλά το λίνουξ δεν είναι μόνο Ubuntu με unity. Υπάρχει η ελευθερία για πολλές διανομές και πολλά γραφικά περιβάλλοντα και όσο το λογισμικό παραμένει ελεύθερο κάθε διανομή μπορεί να χρησιμοποιήσει πράγματα από άλλες διανομές και κάθε γραφικό περιβάλλον από άλλα περιβάλλοντα. Στα Windows και στο στα mac δεν έχεις αυτήν την ελευθερία.
Μην ξεφεύγουμε όμως από το θέμα... Το θέμα μας είναι αν ειναι εύκολο στην χρήση και όχι κατα πόσο είναι παραμετροποιήσιμο ή κατά πόσο μοιάζει στα windows ή όχι... Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψην και το ποιος είναι ο χρήστης καθώς υπάρχουν έμπειροι χρήστες υπολογιστών που προφανώς τα πιάνουν με την πρώτη αλλά υπάρχουν και κάποιοι χρήστες που είναι ενεπίδεκτοι μαθήσεως... Ακόμη για να έχει νόημα μία σύγκριση πρέπει να θέσουμε και κάποια κριτήρια όπως ας πούμε για το αν το linux ή καλύτερα μία συγκεκριμένη διανομή είναι εύκολη στην χρήση από default σε σχέση με τα windows ή το mac os... Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψην μας τις γνώσεις και την μόρφωση καθώς και τι έχει συνηθίσει ο χρήστης... Του πατέρα μου ας πούμε που έχει μάθει να λειτουργεί windows και μόνο, αν του βάλω ubuntu κατευθείαν γκρινιάζει γιατί δεν ξέρει που θα βρει το office, και του φαίνετε σαν λαβύρινθος. Του γιού μου όμως που η πρώτη του επαφή με τον υπολογιστή ήταν το linux και άρχισε να μαθαίνει πρώτα το linux μόλις καθίσει σε windows κάθετε σαν το χαζό και ταλαιπωρείτε άδικα ψάχνωντας να βρει το ubuntu software center για να κάνει εγκατάσταση τα αγαπημένα του παιχνιδάκια...
Υυ: Δεν έχω ακόμα γιο ούτε κόρη (ούτε καν παντρεμένος δεν είμαι) αλλά αν είχα θα συνέβαινε όπως περιέγραψα παραπάνω... Γιατί το σημαντικότερο είναι πως θα μάθει κανείς και πως θα συνηθίσει...