Δημοσιεύτηκε: 17 Φεβ 2014, 23:58
από fkol k4
Learner έγραψε:Την «φιλοσοφία» την καθορίζει το GNU Project

Το GNU Project καθορίζει τι λέγεται ελεύθερο λογισμικό ή όχι, όχι όμως και τη φιλοσοφία που αναπτύσσεται γύρω από αυτό.
Ακόμα και ο ορισμός του GNU Project δεν είναι πανάκεια. Κάποιος πιθανώς να μπορεί να διαφωνήσει και με τον ίδιο τον ορισμό αυτό. Αυτό είναι που λέγεται «φιλοσοφία» και δεν καθορίζεται, αλλά αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία.

Όπως δε συμβαίνει συνήθως, διαφορετικοί «φιλόσοφοι» ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και αν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
Για παράδειγμα, ο Richard Stallmann δούλεψε πάρα πολύ για την καθιέρωση της GPL3, αλλά απέτυχε στο να την υιοθετήσει το μεγαλύτερο και γνωστότερο έργο ελεύθερου λογισμικού (ο πυρήνας Linux) απλά γιατί ο εκεί επικεφαλής «φιλόσοφος» (Linus Torvalds) το θεώρησε κακή ιδέα.

Αυτό για το οποίο διαφωνούμε συνήθως στα διάφορα φόρουμς (το ξέρω πως κανονικά είναι φόρα, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου :P ) του διαδικτύου, είναι για τη λογική της διαθεσιμότητας κλειστού λογισμικού εκ μέρους των διαφόρων διανομών. Κάτι που όντως εν μέρει εκφράζει τη φιλοσοφία των επικεφαλής της καθεμιάς από αυτές.
Έτσι έχουμε:
  • Debian
    Το Debian έχει ως σκοπό να είναι αυτό που λέει η «λεζάντα» του, δηλαδή το «παγκόσμιο λειτουργικό». Αυτό σημαίνει ένα λειτουργικό το οποίο θα προσφέρει μια γωνιά στον καθένα, φτιαγμένο από τον καθένα με βάση το ελεύθερο λογισμικό.
    Γι αυτό και υπάρχουν και τα Debian BSD, Debian Hurd κτλ ή υποστήριξη για σχεδόν όλες τις αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, γιατί το Debian προσπαθεί να είναι μια κοινότητα φιλόξενη προς τον καθένα και όχι απλά άλλη μια διανομή Linux. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου το κάνει το σημαντικότερο λειτουργικό σύστημα ελεύθερου λογισμικού.
    Το Debian δεν έχει προεγκαταστημένο κλειστό λογισμικό σε καμία μορφή του, και προτείνει τη χρήση ελεύθερου λογισμικού.
    Παρέχει όμως τη δυνατότητα και οδηγίες για να εγκαταστήσει κλειστό λογισμικό κάποιος που το χρειάζεται.
  • Ubuntu
    Το Ubuntu έχει ως σκοπό χρησιμοποιώντας τη βάση που προσφέρει το Debian να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη σε λειτουργίες και χαρακτηριστικά και ευκολότερη στη χρήση διανομή Linux. και μάλιστα για πολύ λιγότερες αρχιτεκτονικές. Εδώ βλέπουμε μια πιο επικεντρωμένη τακτική.
    Το Ubuntu δεν διατίθεται με προεγκαταστημένο κλειστό λογισμικό. Διαθέτει κάποιο κομμάτι κλειστού λογισμικού (πχ Skype) με άδεια, αλλά από άλλους servers που δεν συμπεριλαμβάνονται στους mirrors του Ubuntu (http://archive.canonical.com/ubuntu) που δεν είναι ενεργοποιημένοι κατά την εγκατάσταση.
    Οδηγίες για να εγκαταστήσει κλειστό λογισμικό κάποιος που το χρειάζεται είναι επίσης διαθέσιμες, ενώ η διανομή δεν παίρνει θέση για τη χρήση κλειστού λογισμικού, απλά επισημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας του και αφήνει την απόφαση εξ' ολοκλήρου στο χρήστη.
  • Fedora
    H Fedora έχει ως σκοπό να προσφέρει μια διανομή Linux που θα παρουσιάζει την αιχμή της εξέλιξης του ελεύθερου λογισμικού.
    Δεν διατίθεται με προεγκαταστημένο κλειστό λογισμικό σε καμία μορφή της και δεν προτείνει τη χρήση του. Επίσης, δεν φιλοξενεί αποθετήρια κλειστού λογισμικού ούτε ανεπισήμως, αλλά παρέχει οδηγίες για την εγκατάσταση κλειστού λογισμικού μέσω αποθετηρίων που διατηρεί η κοινότητα της Fedora.
  • Gentoo - Arch
    Οι δύο αυτές διανομές έχουν ως σκοπό να προσφέρουν σε πιο τεχνικά καταρτισμένους χρήστες μια πιο εύπλαστη μορφή λειτουργικού συστήματος με βάση την οποία ο χρήστης θα μπορεί να φτιάξει κομμάτι-κομμάτι το δικό του προσωπικό σύστημα.
    Το Gentoo προσφέρει και μη Linux εκδοχές.
    Και οι δύο διανομές στην αρχική τους μορφή δεν περιέχουν κλειστό λογισμικό, διατίθενται όμως οδηγίες εγκατάστασής του για τους χρήστες που θέλουν να το εγκαταστήσουν και διαθέτουν ανεπίσημα κοινοτικά αποθετήρια για το σκοπό αυτό.
    Και οι δύο αυτές διανομές δεν παίρνουν θέση για τη χρήση κλειστού λογισμικού και αφήνουν την απόφαση εξ' ολοκλήρου στο χρήστη.
  • openSUSE
    Διανομή Linux με παρόμοιους στόχους με το Ubuntu, αλλά χτισμένη σε άλλη βάση από αυτό (SUSE Enterprise Linux).
    Επίσης δεν διατίθεται με προεγκαταστημένο κλειστό λογισμικό, διατίθενται όμως οδηγίες εγκατάστασής του για τους χρήστες που θέλουν να το εγκαταστήσουν και διαθέτει ανεπίσημα κοινοτικά αποθετήρια για το σκοπό αυτό.

Έτσι, βλέπουμε πως δεν υπάρχει μια και μόνο φιλοσοφία ελεύθερου λογισμικού, αλλά διάφορες και η κάθε μια αντιπροσωπεύεται από ένα κομμάτι της κοινότητας που την ασπάζεται.
Κατ' επέκταση, θα ήταν σωστό να θεωρήσουμε την παρακάτω φράση
eliasps έγραψε:Ως διανομές Linux, όλες ακολουθούν την φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού.
σωστή, αρκεί να αναγνωρίσουμε στον εκάστοτε δημιουργό της το δικαίωμα της προσωπικής οπτικής γωνίας.
Πχ. μια διανομή που έρχεται με προεγκαταστημένο flash και codecs φυσικά απευθύνεται στους χρήστες που έτσι κι αλλιώς θα το εγκαθιστούσαν στον υπολογιστή τους.

Υποσημείωση:
Learner έγραψε:και επαναλαμβάνω , υποπτεύομαι χωρίς καμία άδεια
Φυσικά χωρίς άδεια. ;)
Η αναδιανομή κλειστού λογισμικού απαγορεύεται από την άδειά του, γι αυτό και τα πακέτα εγκατάστασης των παραπάνω διανομών δεν εγκαθιστούν το λογισμικό αυτούσιο από τους mirrors της διανομής, αλλά το κατεβάζουν από το επίσημο σημείο διανομής του κατασκευαστή.
Και αν και μπορεί να αντιπαρατεθεί το ότι οι νόμοι ενός κράτους μπορούν να ακυρώσουν μια άδεια, στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών δέχονται τους περιορισμούς των αδειών αυτών.