Δημοσιεύτηκε: 18 Φεβ 2014, 00:37
από Learner
Δηλαδή κάποια βάση δεν υπάρχει ; Κάποια αρχή , κάποια ρίζα , κάτι που να σέβονται και να έχουν ως σημείο εκκίνησης όλοι ; Αν το GNU ή ο Stallman που ξεκίνησε όλον αυτόν τον αγώνα, από πότε ; από το 80 νομίζω, δεν καθορίζει τις αρχές και την φιλοσοφία του Ελεύθερου Λογισμικού τότε ποιος ; Ο Shuttleworth ;

Αν ο κάθε ένας μπορεί να διαμορφώσει το Ε.Λ. όπως γουστάρει και να το δει από όποια οπτική γωνία τον βολεύει, ε τότε σας λέω πως και τα Windows ΕΛ/ΛΑΚ είναι. Έτσι το βλέπω εγώ από την δική μου οπτική γωνία.

eliasps έγραψε:Οπότε καμία διανομή Linux δεν ακολουθεί τη φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού, όπως ορίζεται από το GNU Project.

Ακριβώς. Αυτό είναι το σωστό. Σύμφωνα με εκείνους που ξεκίνησαν και όρισαν τους κανόνες για το Ε.Λ. (και συνεχίζουν βέβαια). Ακολουθούν μόνον εκείνες που εκείνοι προτείνουν. Από 'κει και πέρα είναι μάλλον όπως το βλέπει ο καθένας. (οπτική γωνία που είπε και ο Φίλιππος). Χωρίς οπτική γωνία όμως - αλλά ευθεία - ντουγρού που λέμε - τότε ναι, δεν ακολουθούν οι περισσότερες εξ' αυτών.

Οπότε, μένω στο κομμάτι του Λ.Α.Κ το οποίο με ενδιαφέρει και όχι τόσο του Ε.Λ. το οποίο είναι τόσο restricted (ναι restricted ) που μόνο ο Stallman , (εν έτη 2014) μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτή είναι όμως η προσωπική μου γνώμη(το bold κομμάτι), η οποία μπορεί να ευσταθεί έως να είναι και παρανοϊκή (βλ. παράδειγμα για ΕΛ/ΛΑΚ και Windows παραπάνω).

Σε ότι αφορά την παρακάτω αναφορά
Learner έγραψε:διανομές που έρχονται με προ-εγκατεστημένο κλειστό λογισμικό(και πιθανότατα χωρίς καμία άδεια γι' αυτό) - και υπάρχουν.

αναφερόμουν περισσότερο σε derivatives διανομών που έρχονται με προ-εγκατεστημένο flash και codes για την out of the box experience ,πράγμα που καμία από τις προαναφερθείσες, από τον Φίλιππο, κύριες διανομές δεν κάνει.