Δημοσιεύτηκε: 16 Μάιος 2014, 14:29
από Learner
Ανοίγω αυτό το θέμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της απόφασης του Mozilla Foundation να επιτρέψει στους χρήστες του Firefox να παρακολουθούν περιεχόμενο που υπόκειται σε DRM.

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γνωρίζουμε την φιλοσοφία που ακολουθεί το ίδρυμα Mozilla για το Open Web , το ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό. Δεν ξεχνάμε τι μας έχει προσφέρει τόσα χρόνια και μια απόφαση όπως αυτή, σίγουρα ΔΕΝ ακυρώνει την προσφορά του στο ΕΛ/ΛΑΚ.

Τι είναι το DRM ;


Το Digital Rights Management είναι ο απόλυτος έλεγχος επάνω σε ένα περιεχόμενο. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να προβληθεί μόνο σε μια συγκεκριμένη και εγκεκριμένη συσκευή ή λογισμικό και πουθενά αλλού. Ότι περιορισμούς θέλει να βάλει ο ιδιοκτήτης/δημιουργός του περιεχομένου, μπορεί να τους βάλει. Δεν μπορείτε να προβάλετε το περιεχόμενο ούτε σε κάποια άλλη συσκευή, ούτε βέβαια να το μοιραστείτε (εννοείτε), ακόμη και αν το έχετε αγοράσει στην ουσία δεν σας ανήκει ή σας ανήκει με περιορισμούς. Δεν μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάποια άλλη συσκευή (ή λογισμικό) για να το δείτε, αφού το συγκεκριμένο περιεχόμενο επιτρέπεται να παίζει μόνο σε συγκεκριμένη και εγκεκριμένη συσκευή (ή λογισμικό).

Πως θα γίνει η ενσωμάτωση;

Μέχρι στιγμής το DRM το διαχειριζόταν κάποια εξωτερική εφαρμογή, όπως π.χ. ο Adobe Flash Player. Πλέον όμως το Web αλλάζει και εταιρίες όπως η Google , η Microsoft , το Netflix...κ.α. συνεργάστηκαν all together για να κάνουν το DRM "built-in" the Web. Έτσι, δεν θα χρειάζεται κάποια άλλη εφαρμογή (όπως ο flash) για διαχείριση περιεχομένου DRM, αλλά αυτό θα γίνεται απευθείας στην HTML.
Το ίδρυμα Mozilla αποφάσισε λοιπόν, να δώσει στους χρήστες του την ευκαιρία να παρακολουθούν DRM περιεχόμενο αν θέλουν. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Το DRM μαζεύει πληροφορίες για την συσκευή. Βασικές και ζωτικής σημασίας πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορέσει να «κλειδώσει» το εκάστοτε περιεχόμενο στην συσκευή. Αυτό γίνεται μέσω ενός module ονόματι CDM(Content Decryption Module) το οποίο είναι και υπεύθυνο για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση του λεγόμενου fingerprint. Αυτό το fingerprint παράγεται βάσει των στοιχείων του υπολογιστή, είναι κρυπτογραφημένο και αποκρυπτογραφείται και στέλνετε στους ενδιαφερόμενους servers μόνο μέσω του CDM. Φυσικά και το CDM είναι κλειστού κώδικα.
Αυτό το CDM λοιπόν θα επιτρέπεται να εγκαθίσταται πλέον στον Firefox. Σε αυτόν τον ΕΛ/ΛΑΚ browser που οι περισσότεροι εδώ μέσα χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, αυτο δεν θα γίνεται χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη.

Open Source Sandbox

Το ίδρυμα Mozilla υποστηρίζει πως παρ' όλες τις δικαιολογημένες ανησυχίες των χρηστών για, κλειστό κώδικα, παρακολούθηση, παραβίαση προσωπικών δεδομένων..κλπ, στον περιηγητή Firefox ο χρήστης θα είναι πιο ασφαλής. Θα «πιάσει» το CDM με έναν ανοιχτού κώδικα wrapper και θα ελέγχει (όσο είναι δυνατόν) τα δεδομένα που αυτός συλλέγει ΠΡΟΣ το CDM. Έτσι θα διασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο ότι δεν θα συλλεχθούν δεδομένα που δεν πρέπει ή δεν χρειάζονται. Τα δεδομένα που συλλέγει το CDM είναι εμφανή, ωστόσο ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί για κρυπτογράφηση, το fingerprint που παράγει για το κλείδωμα και όλα τα υπόλοιπα είναι στην αφάνεια, λόγω κλειστού κώδικα και κρυπτογράφησης φυσικά.

Κάποιοι, ίσως σωστά, υποστηρίζουν πως το open source wrapper δεν θα πετύχει. Ή δεν θα γίνει δεκτό από τους κατόχους περιεχομένου DRM ή δεν θα μπορεί να ελέγξει το CDM όσο πρέπει στα δεδομένα που συλλέγει.
Εδώ έρχεται το ερώτημα: Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ένας κλειστός κώδικας που περιβάλλεται από ανοιχτό;
Και επίσης, πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η κρυπτογράφηση δεδομένων, όταν τα δεδομένα που εισέρχονται προς κρυπτογράφηση είναι εμφανή;

Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε εν' αντιθέσει με την φιλοσοφία που ακολουθούμε

Κάτι τέτοιο υποστηρίζει το ίδρυμα Mozilla για την συγκεκριμένη απόφαση. Από την μια αναφέρει την εναντίωσή του στο περιεχόμενο DRM, αλλά από την άλλη παραδέχεται πως θα έχανε ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών του Firefox (περί το 30% και όλοι στην Αμερική βέβαια) αν δεν προχωρούσε σε κάποια τέτοια κίνηση.

Despite our dislike of DRM, we have come to believe Firefox needs to provide a mechanism for people to watch DRM-controlled content.


Η ανακοίνωση του ιδρύματος Mozilla στο Mozilla Blog